Установен навреме, ракът на маточната шийка е 100% лечим, категорични са специалистите от японската болница

Месец на профилактиката на рака на маточната шийка стартира от днес в Токуда Болница София. Комплексните прегледи ще се извършват в Центъра за диагностициране, лечение, продължително наблюдение и  профилактика на рака на шийката на матката, който бе разкрит в края на миналата година в Токуда. За информация и записвания на телефони: 02/403 4000 и 02/403 4910.

Целта на инициативата е повече българки да получат достъп до специализиран преглед, на който да се тестват за носителство на Човешкия папиломен вирус /HPV/- доказания причинител на злокачественото заболяване.

„Ракът на маточната шийка убива, но установен навреме, е 100% лечим”, категорични са специалистите. Всяка година в България се откриват около 1000 нови случая, като близо 40% от тях са в късен стадий и с много лоша прогноза. Само чрез редовна профилактика могат да се спасят много жени, доказва и японският опит. В Япония, прегледите за носителство на Човешкия папиломен вирус са задължителни. При ранно установяване шансът за излекуване е значително по-голям, твърдят лекарите от Токуда.

В рамките на Месеца на профилактиката на рака на маточната шийка жените ще могат да се възползват от промоционалните диагностични пакети, чийто оптимален вариант включва преглед, цитологично изследване, колпоскопия и тестване за носителство на Човешкия папиломен вирус.

Специално за кампанията цените на различните по обем профилактични пакети са намалени с 35% за всички, записани в периода 24 юни – 31 август.

Цената на пакета „Скрининг за рак на маточната шийка” е 57 лева, в които се включват преглед от гинеколог и тестване за носителство на HPV.