Скорошно холандско проучване показва, че приемането на риба във възрастта от 6 до 12 месеца може да намали риска от развиване на астматични симптоми. Интересното е, че точната възраст на детето е от голямо значение, тъй като се е установило, че ако се приема риба преди този период или след навършване на първата годинка, рискът всъщност може да се увеличи.

Въпросното проучване включва 7200 деца, родени между 2002 и 2006 година. 18% от тях са консумирали риба в първата половина на първата годинка, 76% във втората половина, а само 6% след първия си рожден ден. До 4-годишна възраст, при 40-45% от децата, които са избързвали с приема на риба (преди 6-мец.) или отлагали (след 1г.), се наблюдават затруднения при дишането и хрипове, докато при останалите деца (6-12мес.) процентът е само 30.

Далеч от статистическата грешка, този резултат сочи 36% намален риск от астма. Изследователи трърдят, че приема на определени мастни киселини в рибата през посочения период могат да имат предпазваща функция.

Има ли уловка? Може би да - несигурността на родителите относно как да вместят питателната храна в менюто на бебчето си. Все пак рибата не е сред най-традиционните първи детски ястия, а за някои тя може да бъде и алерген. Специалистите съветват първата стъпка да бъде избор на риба с ниско съдържание на живак като треска или сьомга. Освен това, трябва да сте убедите, че храните бебето с риба, а не с ракообразни като скариди, омари, раци, лангусти, миди или стриди, тъй като те могат да причинят остри алергични реакции при най-малките.

Последното предписание преди сервиране е, разбира се, да прегледате ястието за останали малки кости и след това...се забавлявайте! В зависимост от това колко е свикнало мъничето с твърди храни, пасирането на риба и добавянето на зеленчуци или плодове за гарнитура, може да бъде един изненадващо вкусен начин да се насочим в здравословна посока.