Около 8% от момчетата и 1% от момичетата се раждат далтонисти. Този проблем е заложен генетично и обикновено малчуганите не могат да се наслаждават на червеното и зеленото. Има ли някакъв начин да разберете дали и вашето дете не попада сред малцината, които имат проблем с цветовите петна?


Обикновено тестовете за далтонизъм се правят, когато малчуганът навърши 3 години. На тази възраст той вече може да разпознава цветовете и трябва да се е научил, че днес ще е със синя блузка или че слънцето на рисунката му трябва да е жълто. Ако искате да проверите как мъничето ви вижда останалите цветове, направете квадрат с много зелени точки. Изрисувайте в центъра му червено кръгче, съставено от малки точици. Начертайте още една геометрична фигура с друг цвят. В случай че детето ви е далтонист, то няма да забележи кръга или пък квадратчето, а ще се фокусира само върху третия елемент.

Дори мъничето ви да има проблем с разпознаването на цветовете, не се притеснявайте. То ще живее съвсем нормално. Единствените затруднения могат да се появят, когато пресича улицата или разпознава светофара. Все пак обаче има много начини, по които далтонистите се борят с цветните ограничения.