Водосвет за здраве и благополучие на екипа в Отделението по Неонатология в УМБАЛ-Пловдив отслужиха отец Теодосий и отец Петър в параклиса на болницата - „Св. Пантелеймон“. В навечерието на големите християнски празници те осветиха хляб и червено вино, които бяха раздадени на пациентите и персонала. След службата двамата свещеници обиколиха отделението, за да благословят най-малките пациенти на болницата и техните родители.

В последната година с помощта на дарители отделението получи високотехнологична медицинска апаратура и има възможността да прилага  най-съвременно лечение. С дарения бе закупен билирубинометър, който по щадящ начин изследва кръвните показатели на новородените с жълтеница, две реанимационни маси и един кувьоз.

"В момента отделението ни е пълно – грижим се за около 30 бебета, сред тях има 3 двойки близнаци, а всяка година лекуваме 1100-1200 бебета", посочи началникът на неонатологията в МБАЛ Пловдив д-р Диана Аргирова. Тя отбеляза, че голяма част от малките пациенти идват от всички общини в Пловдивска област, от региона на Смолян и Кърджали. Постъпват недоносени деца, но и значителен брой от новородените, на които медиците помагат да преодолеят редица проблеми.  

"Изключително благодарни сме на всички спомоществователи, защото без тяхната подкрепа качеството на живот на тези деца няма да е същото, заяви още д-р Аргирова.

Източник: БНР

Снимка: БНР