„Аз чакам дете”. Едва ли има думи, които отекват по-дълбоко в душата на жената. От момента, в който е убедена, че е забременяла, тя е обхваната от противоречиви чувства. Те не могат да се изразят само с думите: „Много съм щастлива” или „Много съм потисната”. В радостта се прокрадва страх пред неизвестното, разочарованието се смекчава от гордостта, че може да има дете.
Към тези разнородни чувства се примесват: вълнението пред едно събитие, което ще има сериозни последици, възбуда, защото е ясно, че всеки нов ден ще носи изненади, объркването пред една непозната досега ситуация /ако очаква първо дете/, любопитството – на свой ред ще изживее майчинството, тревогата, че фигурата й ще се деформира, страхът, че може би по-малко ще се харесва на своя съпруг, и т.н. Само едно е сигурно – нищо няма да остане така, както е било до момента. Но преди всичко необходима е една сериозна промяна: ще трябва да свикнете редовно да ходите в женската консултация дори ако се чувствате отлично, дори ако ви се струва, че никога не сте се чувствали по-добре. А защо трябва да търсите лекар, нали бременността не е болест? Естествено не, дори напротив.
Болестта е ненормално /патологично/ състояние, което организмът не е предвидил, което го атакува неочаквано, заставя го да се бори и често го омаломощава за известно време.
Бременността, обратно, е нормално, очаквано състояние, за което организмът се подготвя всеки месец. От момента, в който детето е заченато, организмът започва да се изменя: месец след месец тялото се приспособява към своето ново състояние и подготвя раждането. Бременността е елемент от нормалния процес на живота на жената. Противно на болестта, често след бременност организмът се чувства възроден.
И все пак трябва да ходите на консултации. Защото днес разполагаме с точни знания за развитието на плода преди раждането и влиянието, което състоянието на майката оказва върху него. А щом познаваме в подробности най-фините функции на даден механизъм, по-добре можем да наблюдаваме движението му, разбираме дали е необходимо да се намесим и как.
Днес всяка бременност се поставя под наблюдение. Потърсете възможно най-скоро лекар, явявайте се редовно на консултации.
След като първото вълнение премине, вярата, че очаквате дете, няма веднага да навлезе във вашия живот. Вие постепенно ще свиквате с тази мисъл, постепенно ще заживеете с нея.
После идеята ще се оформи, ще се превърне в образ. Ще се опитате да си представите детето – дали ще е русо или кестеняво, дали очите му ще са сини или сиви, ще си представяте как го носите на ръце, обграждате го с грижи.
Но защо трябва да чакате? Превърнете бъдещето в настояще. То, вашето дете, вече съществува, то вече е русо или кестеняво и всички негови физически качества са определени от момента на зачатието – и цветът на очите, и ръстът му, и цветът на косите.
Прави са китайците, като пресмятат възрастта на детето от деня, в който е било заченато – за тях два месеца след раждането бебето е на единадесет месеца.
От момента на оплождането детето живее и вече се нуждае от вашите грижи. От този момент то започва да гради своите кости, мускулите си. От вас зависи да може да гради солидно. Защото вие му доставяте храната и кислорода, необходими за неговото развитие. Трябва да внимавате да не го излагате на опасност от микроби или интоксикации, които ще го разболеят или ще намалят съпротивителните му сили. Именно затова е във ваш интерес бързо да разберете дали сте бременна, или не.
Вероятно ще ви тревожат въпроси като: ще можете ли, след като станете майка, да запазите вашата личност? Няма ли това дете да погълне всичките ви настоящи възможности и занимания? Тези опасения се подхранват и от хората около вас, които обичат да повтарят: „Ще видиш сама, животът ти изцяло ще се промени”.
Това е и вярно, и невярно. В началото всекидневните задължения ще ви погълнат, но след като организирате добре времето си, те малко по малко ще се вместят в графика на обичайните и вие ще свикнете с тях. И най-вече чувството за една нова отговорност навярно ще ви даде сили да се утвърдите, да станете по-зряла, по-независима. Често детето е една голяма крачка към самостоятелността на жената.