190 бебета проплакаха в „Селена“ за първото полугодие на 2020 година, точно със 100 повече в сравнение със същия период на миналата година. Отчетите в началото на годината наредиха пловдивската болница на второ място по брой раждания за годината в България.

Тенденцията за повишаване средната възраст за раждане при жените се затвърждава. Стопена е разликата във възрастовите групи 26-30 (399 родилки) и 31-35 години (393 родилки). Три са най-възрастните родилки в болницата – на 49 години. Почти еднакъв е и броят на раждащите до 25-ата си година (165) и тези, които избират да имат дете между 35-тия и 40-тия си рожден ден (169).

31 са двойките близнаци за периода. Най-много двойни раждания болницата има на „Свети Валентин“, когато проплакаха три двойки новородени. Няколко дни по-рано пък еднояйчни близнаци се родиха по естествен път под ръководството на д-р Илко Ненев, ак..ушерката Катя Павлова и неонатолога д-р Зорница Димова.

 Сред 10-те най-разпространени имена на момчета в болница „Селена“ за първата половина на 2020-та година наред с Георги, Димитър и Никола, са необичайните за българската традиция имена като Мартин, Даниел и Виктор. В последните години се увеличава броят на новородени с имена на български царе и ханове – Борис, Симеон и други. Челната тройка сред най-често срещаните имена на момичета в страната от години се държи от Мария, Виктория и Никол. Изключение не правят и най-честите избори за момичешки имена в пловдивската АГ болница.

Бебето рекордьор за периода е с тегло 4 740 грама и ръст от 53 сантиметра. Двадесет и четири са бебетата, родени с тегло под 2 килограма, като три от тях са съвсем мънички – под килограм. Неонатологията на УСБАЛАГ „Селена“ е сертифицирана с най-високото трето ниво на компетентност и успешно отглежда недоносени новородени със свръх ниско тегло. Бебе с изключително рядък феномен на огледално разположени органи се роди за първи път в пловдивската специализирана болниц. 96 инвитро бебета са родени в болницата за периода, а доказаните клинични бременности са 105.

Източник: marica.bg