Професионално приемно семейство кръсти дете по молба на биологичния баща и в знак на благодарност, че полага грижи за сина му. За случая разказа изпълняващият длъжността директор на регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в Русе Снежана Георгиева.


Детето било на шестмесечна възраст, когато било настанено в професионално приемно семейство. До тази мярка се стигнало, след като биологичната му майка напуснала дома и до настоящия момент е в неизвестност. Бащата се грижел за детето, като напуснал и работа, за да може денонощно да е до новороденото. Нямал близки и роднини в Русе, тъй като бил роден в друго населено място.

Поради липса на доходи не можел да осигурява основните потребности на детето. Така след разговори и срещи с цел оказване на помощ и подкрепа, той сам потърсил социалните работници и пожелал синът му временно да бъде настанен в приемно семейство. Поискал да се среща с детето си, за да се съхрани емоционалната връзка между двамата.
Когато виждал сина си, бащата изразявал благодарност на приемното семейство за грижите, които то полагало за детето. В знак на признателност помолил приемните родители да станат кръстници на сина му. Организирано било тържество по случай първия рожден ден на детето и неговото кръщене.

Георгиева обясни, че през това време бащата бил подкрепен със социална услуга, като повишил родителските си умения в грижите за детето. Стабилизирал състоянието си и започнал работа. Детето вече е във възраст, в която може да посещава детска ясла.

По думите на Георгиева в кратък срок предстои то да бъде върнато на бащата, който да поеме грижите за него. Приемното семейство също заявило готовност при необходимост да му помага в отглеждането на детето.

Източник: dariknews.bg