Сериозно се е увеличил броят на двойките с репродуктивни проблеми у нас. Сред основните причини се оказва по-късната възраст, на която мъжете и жените се решават да станат родители. Тревожните данни представи гинекологът доц. Мария Юнакова. Тя посочи, че е нарастнал и броят на мъжете със стерилитет.

„Основна причина за увеличаването на честотата на репродуктивните проблеми са промени в начина на живот, свързани основно с изместване на репродуктивната възраст в контекста на образованието и изграждането на кариера за жената”, обясни доц. Юнакова в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

Доц. Петя Андреева също коментира проблема, като успокои, че репродуктивната медицина се практикува повече от 30 години като непрекъснато се усъвършенства.

"Крайната цел - достигането на бременност не се променя съществено въпреки усилията. Биологията не можем да я променим съществено. Трябва да кажем, че средният процент на забременяване вкъщи за месец е 33% при двойки, които нямат проблеми. Ние не можем твърде много да надграждаме този процент успеваемост", обясни тя.

По думите на д-р Андреева, ако има стриктна система на диагностика, би могло в много кратък срок да се постави диагноза и да се проведе необходимото лечение. Специалистите призоваха пациентите да потърсят помощ, ако установят, че имат репродуктивен проблем, за да може той да бъде отстранен в най-кратки срокове.

Доцентите са част от стотиците лектори, включили се в Софийския симпозиум по репродуктивна медицина, който се проведе 11 и 12 октомври в НДК. В програмата на тазгодишното издание присъстваха теми, свързани с последните медицински достижения от света на асистираните репродуктивни техники, акушерството и гинекологията,  феталната медицина, както и на най-добрите практики от онкопрофилактиката и ендоскопската гинекологична хирургия.