Според д-р Стийв Райън, директор на болница в Ливърпул, проблемите със затлъстяването започват от най-ранната детска възраст. Все повече деца на 2–3  години имат наднормено тегло.


Д-р Тим Лобщайн от Международната асоциация по изследване на затлъстяването смята, че телевизионните предавания, филмите и компютърните игри са причина децата да се обездвижват в продължение на часове. Малчуганите вече предпочитат екранните забавления пред игрите на открито. Тревожен е фактът, че все повече деца обядват и вечерят с хамбургери, пържени картофи и газирани напитки. Резултатът е свръхтегло.

Според последни проучвания 34% от момичетата в Португалия са с наднормено тегло. Този резултат поставя страната начело в класацията за най-дебели момичета в Европа. На второ място е Шотландия, в която 33% от момичетата до 18 год. страдат от затлъстяване. Що се отнася до момчетата, най-пълните са в Испания, следвана от Шотландия, където 35% от децата от мъжки пол са със свръхтегло. Англичанчетата са на 6-о място с 29%, а  последна е Литва, където само 8% от момчетата тежат над нормата.
Проучванията сочат, че във Франция и Швейцария броят на децата с наднормено тегло намалява. Една от причините е, че тези държави са взели мерки за ограничаване на рекламите на бързи закуски за деца. В училищата са забранени автоматите, които бълват лакомства.