Д-р Цветко Георгиев от Пирогов и проф. Никола Владов от ВМА дадоха брифинг, в който оповестиха подробности за уникална операция, извършена на 4-месечно бебе с чернодробен тумор. При детенцето е установена туморна формация, която е открита в дните преди Коледа. На родителите им прави впечатление, че коремчето нараства бързо. в Стара Загора правят изследвания, намират туморната формация с произход от черния дроб, която пречи на детето да се храни, обясни д-р Георгиев.

Детето е насочено и изпратено в Пирогов, където са му били направени допълнителни изследвания и е установено, че става въпрос за доброкачествен тумoр, но рисков за живота поради ранната възраст на детето.

Именно поради спецификата и големина на образованието - около 10 см, и възрастта на детето от Пирогов са се обърнали за съдействие към Военна болница и проф. Владов. За нас беше предизвикателство, тъй като това е най-малкото дете, което сме оперирали с такава чернодорбна патология.

Направихме успешна и добре изпълнена операция, каза д-р Георгиев. Ние видяхме в дейстие великолепна оперативна техника, детото се възтаснови храни се пълноценно, всички позатели са нормални, и се надяваме то да бъде изписано следващата седмица, каза д-р Гергиев. Проф.

Владов благодари на Пирогов и д-р Георгиев за поканата за тази операция Най-ественството е да има колаборация между болницата. В такива случаи трябва да се обединяват екипите, каза той. По отношение на болестта проф. Владов заяви, че туморът е пречил на сърдечната дейсност. С всеки изминал път сътрудничеството между болниците става все по-добра и по-качествена, каза той. Проф. Владов заяви, че операцията е подължижала около два часа, тя е била извършена миналия петък и двамата лекари са оперирали съвместно.

Той издаде, че 4-месечното момиченце е много красиво, усмихва се красиво и се казва Никол. Родителите са изключително благодарни на лекарите.

Източник: novini.bg