„Близо един милион лева е предоставило Министерството на здравеопазването на болница УМБАЛ ,,Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора за новия акушеро-гинекологичен комплекс". Това заяви здравният министър Кирил Ананиев след откриването му.

Университетската болница е едно от четирите водещи лечебни заведения в Югоизточния регион на страната, като само за миналата година през нея са преминали 26 000 пациенти от региона, а отделно от това медицинска помощ са получили и граждани на други административни области. Общият брой на обслужените жени, в това число и на родилките в акушеро-гинекологичната структура на болницата, е 2700, а броят на новородените деца е 1200.

„Старозагорските бебета ще идват на бял свят в нова обстановка, в модерни условия, под грижите на най-добрите специалисти“, каза  ресорният зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова преди официално да бъде прерязана лентата на обновения АГ комплекс на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“. Тя поздрави акушеро-гинекологичния екип на болницата за професионализма и подари на завеждащия отделението доц. Николай Лазаров икона с лика на Св. Богородица. Церемонията започна с тържествен водосвет.

„За мен е удоволствие да присъствам на откриването на новата база на Клиниката по акушерство и гинекология и Клиниката по неонатология. Нашето министерство има принос към това, което днес виждаме. Всичко е плод на общата работа между държава, община и ръководство на болница“, каза здравният министър Кирил Ананиев. „Няма да забравя преди една година писмото, което получихме – то беше притеснително за състоянието на цялата болница и за АГ комплекса, но ето, че сега сме тук. Гордея се, че финансовото състояние на Университетска болница е с положителна оценка, както и че имаме повод да сме в пребазирания и обновен АГ комплекс“, каза още министърът. Ананиев определи, че приоритет пред подопечното му ведомство е майчината и детската грижа. „Имате доверието на пациентите, това е показател за качественото отношение и лечение“, каза още министърът.

До края на месеца в изцяло обновените стаи ще могат да се настанят 40 родилки, а Клиниката по неонатология ще може да приеме 28 бебета, стана ясно по време на обиколката на официалните гости из реновираните изцяло помещения в УМБАЛ. Шефът на болницата проф. Йовчо Йовчев подчерта, че условията са изцяло в синхрон с европейските изисквания и стандарти. Новото оборудване включва пълно обноявяване на легловата база, както и операционни маси, кувьози, достъп до 4D скенер и други.

На официалното откриване на клиниката гости бяха още председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, общински съветници, зам.-кметът Красимира Чахова, народните представители Емил Христов и Радостин Танев, областният управител Гергана Микова и заместниците ѝ Петя Чакърова и Димитър Драчев, ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин, директорът на РЗИ д-р Златина Нанева, както и представители на местни и държавни институции, работещите специалисти в различни отделения на УМБАЛ и други.

Източник: kmeta.bg