Проф. Николай Петров за малко не изроди бебе в Пловдив днес. Докато разглеждаше Симулационния тренировъчен център на Медицинския университет, министърът на здравеопазването стана свидетел на упражнение, при което студентите се учеха да израждат една от бременните кукли в залата. „Върнах се много години назад, когато правех първите си стъпки в медицината”, с усмивка обясни проф. Петров. И похвали учебното заведение за прекрасните условия, при които се обучават бъдещите медици.

Малко преди това здравният министър преряза лентата на новия Университетски информационно-административен център към Медицински университет - Пловдив. На празника присъстваха също зам.-министърът на образованието Петър Николов, областният управител Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, зам.-кметове, почетни консули, представители на други висши училища и университетски болници. Те бяха поздравени от госпъл хора на университета и от студентката Мария Нанова, която изпълни акапелно химна на България.

„Доколкото знам, това е първият подобен център в страната. Така че вие давате прекрасен пример и вдигате още по-високо летвата на Медицински университет - Пловдив. Нещо повече, няма друго учебно заведение, което да се радва на такъв голям интерес не само от студенти от страната, но и от чужбина. Поздравявам ви за това и ви уверявам, че вие в голяма степен ще предопределите бъдещето на здравеопазването в България”, заяви министър Петров.

Ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Стефан Костянев разказа, че новият център ще предоставя комплексни административни услуги на българските и чуждестранните студенти и ще помага за адаптирането на първокурсниците. „По западната номенклатура това е един уелкъм център. Както виждате, тази сграда промени неузнаваемо входа на болницата и на университета, който преди приличаше на нещо средно между Капалъ чарши и Четвъртък пазар”, развесели гостите проф. Костянев.

В сградата са обособени три функционални звена. Първото ще предоставя пълна информация за стъпките на адаптация на новоприетите студенти. Второто е за административни услуги, където ще се извършва консултиране и подготовка на документи, необходими за МВР, здравни застраховки, банки и други. Третото специализирано звено ще обслужва и подпомага студенти в неравностойно социално положение.

В модерния архитектурен комплекс се намират и двата вече функциониращи центъра - Информационен център и Център за кариерно развитие, както и Учебен отдел на Ректората. Тук са и административните офиси на Факултета по медицина и на отдела „Следдипломно обучение“.

В просторната сграда има зали за презентация, информационни и приемни зали за обслужване на студентите, каса, книжарница и интернет кафе. Центърът ще работи така, че всичко в него да се случва на едно място - за максимално улеснение на студентите в административните процедури.

Инвеститор в проекта за двуетажната сграда е Медицински университет - Пловдив. Тя беше построена за срок от седем месеца. Стойността на инвестицията е 3 241 692 лева.

 

Източник: marica.bg, Добринка Димова