Премиерът Бойко Борисов съобщи, че със заповед на министъра на здравеопазването извънредната епидемична обстановка заради коронавируса ще бъде удължена с още един месец.


"Ще удължим с още един месец извънредното положение заради пандемията със заповед на министъра, за да може тези мерки да работят", каза премиерът. 

Днес правителството представи нови социално-икономически мерки във връзка с кризата заради коронавируса на обща стойност близо 2 млрд. лева.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов съобщи, че по молба на туристическия бранш ще се допускат на територията на България туристи от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Република Северна Македония, които ще предоставят PCR тестове, които са направени 72 часа предварително. Той допълни, че това ще е сериозна помощ на българските хотелиери.

Премиерът съобщи, че с намаления ДДС в туризма приходите към юни са близо 28 млн. лева повече спрямо миналата година и допълни, че в края на август ще стане известно изпълнението на полугодието. Той подчерта, че страната ни все още не тегли заеми.

В отговор на друг въпрос премиерът съобщи, че България е втора по най-нисък дефицит. Това, което ЕС отчете миналата седмица е 8,6 процента спад на БВП на Европа като цяло. "Има държави и сектори, които са с минус 20 процента", допълни Борисов и заяви, че целта на мерките е да се намалят щетите във всички сектори. "Съжалявам, че политическата класа не си дава сметка в какви месеци ще навлезе Европа и светът, когато денят намалее, времето стане студено и дойдат и другите грипове. Съжалявам, че няма отговорни хора, които да седнат и да кажат: Добре, политиката си е политика, какво правим нататък, как ще се измъкнем от това, ако се случи това, това и това", каза премиерът.

"Протестът е чудесна форма, за да се види, че има демокрация. Хубаво е когато, протестите са адресирани към даден тип вземане на решения", каза премиерът в отговор на журналистически въпрос. "По върховенството на закона има ВСС, ние никога не се изказваме по тема "съдебна система", допълни Борисов. 

Той изтъкна, че мерките, които сега се прилагат, са консултирани със социалните партньори. "Както и да се развиват протестите ние сме длъжни да вземем тези решения, за да може те да се изпълняват още следващите дни", каза Борисов. "Това очакват огромната част от хората, които не са на протест, а работят, така че с цялото ми уважение към тези, които го правят", допълни Борисов.