И тази година Фондация „За нашите деца“ продължава да работи усилено в името на вярата, че семейната среда е от ключово значение за това едно дете да води пълноценен живот. Благодарение на неизчерпаемата енергия на техните специалисти, за първите 6 месеца на тази година са подкрепени 996 деца, родители и специалисти. Индивидуалният подход към нуждите на хората, които подкрепят, големият набор и високото качество на услугите, които предоставят, увеличават доверието и интереса към тяхната работа.

Приемната грижа е неизменна част от тези услуги, тя е шанс за децата, лишени от родителски грижи да не попадат и да не живеят в самотата и изолацията на институциите, а да растат в уюта и топлината на семейство. Благодарение на отдадеността и професионализма на специалистите в Центъра по приемна грижа, само от началото на 2019 г., 43 деца са получили любов, уют и грижи в приемни семейства, 9 от тях вече имат своето постоянно семейство – завърнали са се в родното или са били осиновени.

Детската Къща на фондацията осигурява качествена грижа за децата, които често идват при тях направо от родилното отделение. Само за последните 6 месеца, детегледачките там са помогнали на 8 бебета, лишени от родителска грижа, да получат любовта, индивидуалното отношение и топлината, от които се нуждаят. Две от тези деца са напуснали къщата, едното – в родното си семейство, а другото е осиновено и вече се радва на любовта и вниманието на своето ново семейство.

 Специалистите в двата центъра за обществена подкрепа на Фондацията – в София и Пловдив, работят неуморно в подкрепа на децата в риск и техните семейства. Благодарение на утвърдената вече практика да си сътрудничат с родилни отделения, през първата половина на годината, са успели да предотвратят изоставянето в родилно отделение на 14 бебета. С тяхната подкрепа те ще растат обичани и обгрижвани в родните си семейства. Професионалисти от ЦОП „Св. София“ са работили по 39 случая на реинтеграция от началото на годината и са помогнали децата да се завърнат вкъщи.

Част от многопластовата подкрепа, която оказва фондацията е за деца с увреждания или трудности в развитието. От началото на тази година са подкрепили развитието на 108 такива деца. Над 150 деца, семейства и специалисти са получили подкрепа само за първите три месеца на тази година по успешно приключилия проект „Грижа в ранна възраст“.

 Неизменна част от работата на Фондацията е обучителната програма за кандидат – осиновителни семейства, които за първите шест месеца на годината са били 71.

 Над 380 са участниците в курсовете за „Първична превенция на раздялата“, „Първи грижи за новороденото“, „Предотвратяване на насилието“, „Семейно планиране“.