За първи път в своята нова история Дупница има тризнаци. За последно тризнаци са се раждали преди 59 години в града. Съвсем скоро новите „талисманчета” ще бъдат официално записани като граждани на Дупница.

Днес дадохме актовете за раждане на децата за превод,  и до няколко дни ще си вземем от ГРАО актовете им за раждане на Мей, Айс и Фюриън като жители на Дупница”, казва гордият баща.

Кои са родителите?

Най-щастливият татко е на 28 години и до преди две години работеше във футболната школа на „Марек”. Неговото име е Иван Капитански.

Именно от „Бончук” започна кариерата му на треньор, където изкара 5 години в обучение на бъдещите таланти. През тези години, той пътуваше и до Острова, където караше различните курсове за треньорски лицензи, а наученото прилагаше на легендарния „Бончук”. Именно на „Митичния”, както е другото наименование на стадиона, заради незабравимите мачове с „Байерн” (Мюнх), „Абърдийн”, „Ференцварош” в златните години на „Марек”, Капитански сключи своя брак. Да, само преди 4 години, „Бончук” бе арената, която стана свидетел на бракът между Иван и вече неговата съпруга Радостина. Нещо повече. На сватбата си – младоженецът изневери на традиционния костюм, а заложи на… типично българска народна носия. Освен в личния си живот, Капитански е вече с добра кариера и в школата на английския елитен „Брайтън”, където тренира децата на клуба.

Майката-герой Радостина Капитанска пък е родом от Кюстендил, завършила школата в Симеоново. Работи като криминалист в областния център, а впоследствие в Дупница продъжава като разследващ полицай. „Мисля, че жена ми е най-невероятната, тъй като едва ли съществува друга, която би се съгласила с шантавите ми идеи”, категоричен е Иван.

Денят Х

Трите бебчета (две момичета и едно момче) се раждат на 11.11.2016 година в Лондон. По стечение на обстоятелствата, малките се появяват в 16:16 часа. Мей и Фюриън (момченце) се раждат по 1,6 кг, а Айс е едва 947 грама. Всичко обаче минава нормално в следващите месеци и трите вече опознават живота. „Родиха се на празника на Света Мина. Затова ще бъдат и кръстени в църквата „Света Мина” в Кюстендил идния месец”, разкрива Иван. Той разкрива и как са решили да кръстят тризнаците. „Бяхме се разбрали, че ако са момчета, имената ги давам аз, ако са момичета ги избира тя. До последно не искахме да знаем какви са половете и затова имахме по три варианта за всеки от нас. Аз исках да са от един пол, защото в професионалния футбол няма още тризнаци. Момичетата тръгнаха добре, но Фюриън реши да обърка плановете на баща си”, коментира с усмивка таткото. „Имената са уникални, защото искаме да знаят от малки, че не е нужно да живеят в рамки и според каноните на обществото. Те са си те. Мей е месец Май, Айс е като лед и Фюриън като ярост в превод“, разкрива Капитански.

Как живеят?

Семейството живее в къща в Лондон. Гордият татко признава, че ако не са бабите със сигурност биха видели голям зор при отглеждането на малчуганите. „Четох, че за отглеждането на тризнаци са необходими…28 часа в денонощието. Само двамата с Капитански в комапнията на Райън Гигс.

Само двамата със съпругата ми, ако се занимавахме…не мога да си представя. Бабите помагат много и благодарение на тях намираме време и за себе си. Много е весело с тях“, признава Иван, чиято майка Силвия е от дупнишкото село Крайници, а другата баба Димитринка е от Попово.

„Децата ни ще бъдат възпитани, както са ни възпитавали нашите родители и задължително, когато пораснат ще ги запозная с историята на България. Това, което ме наскърбява всеки път, когато се върнем, е че хората намаляват, а младите и кадърните предпочитат да търсят щастието си в чужбина“, споделя Капитански.

Още известно време, те ще останат в България, така че оглеждайте се за щастливи родители с тризнаци по улиците на Дупница. След като малчуганите се кръстят, семейството ще се върне в Англия, и Капитански ще продължи да снове между базата на „Брайтън“, където води тренировки и домът си.

 

Източник: zadupnitsa.com