Д-р Димитър Гунев, акушер-гинеколог в СБАЛАГ „Майчин дом“, София, пред списание „9 месеца“.

Как бъдещата майка да разбере, че е време да тръгне към родилния дом?
Има три условия, които са сигнал, че е време бременната да тръгне към родилното. Ако има регулярна родилна дейност, тоест болезнени маточни контракции през 20–30 минути, които траят по 20–30 секунди. Ако околоплодните й води изтекат, независимо дали са бистри или не. И третият сигнал е, ако има кървене (ясна, алена кръв).Възможно ли е според вас бъдещата майка да представи пред акушер-гинеколога план за раждане?
Според мен не е възможен план за раждане на бъдещата майка.

Крие ли рискове епидуралната упойка?
Епидуралната упойка се прилага във всички съвременни акушерски центрове. А рисковете са минимални, когато е поставена професионално и в правилния момент. Аз съм горещ привърженик на епидуралното обезболяване.


След предходно цезарово сечение възможно ли е жената да роди по естествен път?
Възможно е, ако са минали повече от две години от раждането с операция и ако индикациите за предходното секцио не са перманентни, тоест не са валидни и за предстоящото раждане.

Седалищното предлежание на бебето винаги ли е индикация за секцио?
Не, тази позиция на бебето не винаги е индикация за секцио. Ако няма други индикации, трябва да се опита нормалният механизъм за раждане – по естествен път.

А каква е вашата позиция за секциото по желание?
По принцип аз съм „За“. Когато жената иска и чувства, че това трябва да е начинът, по който да роди, смятам, че желанието й трябва да се уважи.