Две варненски семейства с репродуктивни проблеми ще сбъдват мечтaта си да имат дете след Благотворителна вечеря във Варна, която събра десетки само ден след Благовещение в ресторант „Морска тераса“. Събитието, организирано от фондация „Мечта за дете“, постави и началото на националната кампания „Роди дете в България“.

„Целта на кампанията е да убедим младите семейства да не се страхуват да споделят проблеми с репродуктивното здраве, а навреме да вземат мерки, за да станат родители. Изключително съм благодарна на всички, които ни помагат, защото проблемите с ниската раждаемост у нас вече са видни. Демографската криза е сериозна. Надявам се, че нашите усилия ще сбъднат не само мечтите на много двойки да прегърнат рожбата си, но ще дадат старт на нещо по-голямо – например работеща национална стратегия за преодоляване на тази криза“, сподели Ивелина Рускова, основател на Фондация „Мечта за дете“. Самата тя е изживяла стреса да не може да има рожба. Преди девет години мечтата и се сбъднала и днес е щастлива майка на две 9-годишни момиченца.

„Много е хубаво да бъдеш млад родител, затова призоваваме семейства да предприемат тази крачка по-рано“, каза още Рускова.

За да подкрепят усилията на Фондацията участниците във вечерята дариха не само средства. Една от двойките получи дар безплатна процедура инвитро от Клиника за репродуктивно здраве във Варна, което беше обявено от д-р Кисьов. Болница „Токуда“ дари 2000 лв., начална вноска за другата двойка. Останалите средства бяха набрани от томбола и търг, проведени по време на събитието, което се радваше на много спонсори и специални гости.

Двигател на спомоществователството беше очарователната Мис Баба 2019 година Стефи Стаменова. Богата музикално артистична програма радваше гостите на вечерта, които си обещаха да се видят отново през есента в морската столица, за да продължат кампанията „Роди дете в България“.

След Варна домакин на подобни събития ще бъдат и други градове в страната. Само след ден в Бургас ще съберат десетки хора на Благотворителен бал.

Източник: Petel.bg