За тринайсета поредна година сп. „9 месеца“ с подкрепата на Chipolino откри ПОСЛЕДНОТО БЕБЕ, родено в България в последните часове на 31 декември, и ПЪРВОТО БЕБЕ, родено през Новата година. Представяме ви дългоочакваните победители в кампанията „БЕБЕ НА ГОДИНАТА“ 2012 –  Василена и Янко и техните семейства...

Първото бебе на 2012 г.
Малката Василена се ражда на 1 януари 2012 г. в 00 ч. и 01 мин. в МБАЛ „Св. Иван Рилски 2003“, Дупница, с помощта на екипа: д-р Михаил Ангелов, д-р Емилия Помакова и акушерките Гюлка Георгиева и Роза Пехливанова. Момиченцето е с тегло 3.25 кг и дължина 47 см.Ина Треновска и Васил Самаров от Благоевград са родителите на Василена. Те изобщо не са очаквали появата й на белия свят да се случи точно в Новогодишната нощ, тъй като датата на термина е била 8 януари. „Новината, че именно дъщеря ни грабва приза „БЕБЕ НА ГОДИНАТА“, бе щастлива изненада за нас. Никога не сме мислили, че може да ни се случи, нито пък сме правили някакви изчисления...“, обяснява майката на Василена. Момиченцето е второто дете в семейството и Ина е категорична, че тя е планирано бебе: „По-голямата ми дъщеря Евгения е на 2 год и 8 мес. и смятах, че разлика от 2–3 години между двете деца ще е подходяща, за да бъдат по-близки помежду си и да разчитат едно на друго, когато пораснат. Известно време опитите ни за бебе не се увенчаваха с успех, но през април най-сетне забременях“, разказва 25-годишната жена. Двегодишната Евгения е радостна, когато посреща новородената си сестричка у дома, но... „изпитва мъничко ревност заради цялото внимание към бебето. Когато го гушкам, тя започва да плаче и бързо идва да покаже, че иска да я гушна и нея. А на мен ми е трудно да ги гушна и двете“, споделя Ина.

Семейството е от Благоевград, но Ина избира да роди в Дупница в частната МБАЛ „Св. Иван Рилски 2003“. „Наблюдаваха бременността ми в частния кабинет на д-р Петър Димов в Благоевград, но реших да родя в Дупница именно в тази клиника, защото там родих първото си дете и съм много доволна от отношението и професионализма на медицинския екип, от вниманието и грижите, които лекарите и акушерките полагат както за бебето, така и за родилката“, казва майката.Таткото на Василена, с когото Ина живее на семейни начала вече 8 години, е бил малко разочарован, когато е разбрал, че отново чакат момиче. Днес обаче е щастлив и горд с двете си прекрасни дъщери. „Васил не искаше да кръстим бебето на него, но то само дойде с името си, като се роди на Васильовден“, обяснява майката на Бебе 2012.

Преди отпуска по майчинство Ина е била барман, Васил доскоро е работил в автомивка, но сега търси работа. Независимо че днес семейството е в трудно финансово положение, Ина е оптимист: „И с първото бебе беше трудно, но се справихме. Ще стискаме зъби, това е. Пък ако по-нататък имаме възможност, можем да направим опит за момченце...“

Как се ражда БЕБЕ 2012?
Първите родилни контракции Ина усеща в 21.45 ч. в последния ден от старата година и след малко повече от два часа тя вече държи мъничката Василена в ръцете си. Всъщност раждането протича бързо – за 15 минути. „Първото ми раждане също протече безпроблемно и леко. Напоследък забелязвам, че все повече бременни предпочитат да раждат с цезарово сечение. Когато всичко е наред, бих ги призовала да не правят този избор, защото от собствен опит знам, че няма нищо по-хубаво от раждането по естествен път“, апелира младата майка.

Последното бебе на 2011 г. 
Малкият Янко се ражда на 31 декември 2011 г. в 23 ч. и 58 мин. в МБАЛ Пазарджик по време на дежурството на д-р Георги Стоянов, д-р Александър Кобаков, акушерката Албена Дулчева и неонатолога д-р Мариела Захариева. Новороденото момченце е с тегло 2.4 кг и дължина 44 см. Янко, който по план е трябвало да се появи около 2 февруари, неочаквано подранява и затова се налага няколко седмици да постои в кувьоз, докато укрепне и наддаде на тегло.


Емилия Шаркова и Димитър Велев от пазарджишкото село Алеко Константиново са родителите на Последното бебе на 2011 г. Майката на момчето е само на 16 години и това е нейно първо раждане. „Малко тежко беше раждането, но сега съм много добре. Щастлива съм“, казва непълнолетното момиче. Емилия никога не е ходила на училище, но казва, че иска един ден синът й да получи добро образование. С 22-годишния Димитър са заедно от две години и според младата майка новината за очакваното бебе не ги е изненадала.

Тъй като таткото на малкия Янко в момента е безработен, младото семейство изцяло ще разчита на бащата на Димитър – Янко (на него е кръстено момченцето!), който има работа.

Кой е орисникът на Василена и Янко
По традиция сп. „9 месеца“ отправя покана към обществено значима личност да благопожелае двете бебета. Тази година орисник е министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.Подаръците
Семействата на двете бебета получават подаръци, предоставени от производители и вносители на бебешки стоки (вижте ги тук), а също и символа на кампанията – почетен медальон „БЕБЕ НА ГОДИНАТА“. Василена и Янко получават и медальон „Твоят ангел хранител“, предоставен от медицински центрове FiHealth, и олимпийска блузка „Лондон 2012“, предоставена от Британското посолство. Двата медицински екипа, помогнали за раждането на Василена и Янко, получават подаръци ваучери за книги от книжарници „Хеликон“.