С решение на Министерство на здравеопазването, вече спешният прием на деца в София ще се осъществява в "Пирогов", Националната кардиологична болница и болница "Александровска". Директорите на трите болници са декларирали готовност лечебните заведения да поемат детската спешност на територията на столицата, а решението е в сила от 27 ноември.

От пресцентъра на здравното ведомство съобщават, че са получили предупреждение от директора на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев, че поради кадрови проблеми специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" преустановява приема на деца, нуждаещи се от интензивно лечение и дихателна реанимация. Информиран е и Центърът за спешна медицинска помощ.

"Създадена е необходимата организация, така че нито едно дете да не остане без да му е оказана в пълен обем и навреме необходимата медицинска помощ. Обръщам се към родителите – нека знаят, че могат да бъдат спокойни, че техните деца са в сигурни ръце. Лично разговарях с директорите на трите болници и имаме тяхното уверение, че разполагат с необходимия кадрови ресурс, техника и апаратура и могат да поемат детската спешност на територията на София, а при необходимост да обслужват и малки пациенти от други населени места", обясни пред БНТ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

И досега педиатрията нямаше спешен кабинет, а само приемен, тъй като няма капацитета и не отговаря на условията за прием по спешност. Въпреки това, тя бе сред най-търсените за спешните случаи при деца.