Сияна – принцесата – боец, която остана в родното си семейство с подкрепата на ЦОП „За Деца и родители“

Една малка принцеса, родена преждевременно в навечерието на най-светлия християнски празник Коледа, едва не загубва родното си семейство. Емоционално изтощение, страх, неувереност, че ще се справят с този толкова малък човек, са подтикнали мама и татко да поискат да я изоставят. Докато не срещат експертите на пловдивския център за обществена подкрепа….

Сияна... малко момиченце, родено в навечерието на най- светлия християнски празник Коледа. Мама Ива и татко Васил вече имат две големи деца и очакват с нетърпение третото да се роди в края на месец февруари тази година, но… то решило да ги зарадва по-рано.

В навечерието на Коледа на бял свят се появява един малък боец, тежащ 1 кг и 400 г – Сияна. Настанена в Неонатологията към УМБАЛ Пловдив, под зоркия поглед и грижа на д-р Диана Аргирова, мъничката Сияна се бори за живота си 40 дни. Сили й дава мама Ива, която всеки ден e при своя герой. Но е на ръба на силите си, не може да овладее емоциите и страховете си, които само майка, минала по нейния път, може да разбере. Съпругът й, изоставен от майка си и отгледан от баба си и дядо си, е неуверен, несигурен, не знае как да помогне, и се чувства виновен заради това. Излиза често от дома си, стои до късно навън, за да не вижда Ива, която плаче от безсилие. Страхът да не загубят детето си не ги сплотява, а ги разделя. Вплетени в хаотичните си мисли и погълнати от собствените си страхове, в безсилието си двамата вземат емоционално решение – да изоставят Сияна.

Съобщават го на лекарите от неонатологично отделение, които се грижат за Сияна, и с които от центъра за обществена подкрепа „За деца и родители“ партнират в мисията си нито едно дете да не се разделя със семейството си.

Веднага след като научават за риска, който грози Сияна те търсят контакт със семейството. Със случая се заемат социалният работник Стела Александрова и Марияна Костадинова – мениджър „Социална работа“. Те се срещат и разговарят в дома им с двама несигурни и объркани родители – майката е в следродилна депресия, а бащата не знае как да я подкрепи. Още в началото на разговора става ясно, че всъщност решението им да изоставят детето си е емоционално, че не искат да го правят, просто се страхуват. „Сияна се роди рано, не сме готови да я посрещнем, ами ако е с увреждания, ако не успея да се справя.”, сподели страховете си Ива. Безброй въпроси, на които заедно започват да търсят отговори и решение. И ги намират!

В следващите 30 дни екипът е неотлъчно до Ива и Васил, помагат им да се почувстват по-уверени в себе си, поддържат тясна връзка със специалистите, които помагат на малкия боец да излезе здрав от Неонатологията и да се прибере при мама, татко и двете каки. Подкрепят ги емоционално и материално. Осигуряват кошарка, дрешки, комплект за изписване на новородено – дрехи, ваничка, козметика, шишета, залъгалка, хавлийка и др. Предоставят адаптирано мляко за недоносени, за да може момиченцето да наддаде на килограми, да се преодолее необходимостта от ензими за подпомагането на стомаха.

До тях са и в деня на изписването на Сияна, която прилича на героиня на Братя Грим – „Коси черни като абанос, лице бяло като сняг, бузки алени като кръвта“, и е цели 2,400 кг.

Продължават да подкрепят семейството и развитието на детето. Заедно с д-р Аргирова, докато детето навърши една годинка ще проследяват развитието и здравословното му състояние, а ако се наложи, кинезитерапевта към центъра Христо Спасов ще се грижи за рехабилитацията му.

С помощта на американска благотворителна организация, подкрепяща деца в нужда, осигуряват детска количка, столче за хранене, проходилка.

Днес Сияна е 7-месечно бебе като всички свои връстници, усмихнато и щастливо със своите мама, татко и две сестрички.

От началото на тази година съвместните усилия на екипа на ЦОП „За деца и родители“ и 3 болници в Пловдив, са спасили от изоставяне в родилно отделение 9 деца, които растат с любовта на родните си мама и татко.