Моето гардже е най-хубаво… Няма по-вярна поговорка, когато става въпрос за любимото дете. Сякаш след раждането освен с плацентата и големия корем жените се разделят и с критичността си и в очите им тяхното малко, червено, сбръчкано и плешиво бебче е най-чаровното същество на света. Истината е, че всяко бебе е красиво по свой начин. То носи нежността и невинността, които го правят толкова неповторимо. Именно на очарованието и фотогеничността се залага и в конкурса за корици на „9 месеца”. Всяка година в продължение на 3 горещи летни месеца събираме снимки на деца от цялата страна, а някои по-амбициозни родители изпращат дори и от чужбина. Кориците с пленителни бебета са запазена марка на „9 месеца” и затова конкуренцията е ожесточена. 2600 мъничета участваха в конкурса за корици на 2010 г. От тях само 12 станаха нашите Звезди. Останалите обаче не им отстъпваха...

Долу ограниченията!
Пънкарите отново са на мода! Още от съвсем малки нашите кандидат-звезди са намерили своя път като антиконформисти, индивидуалисти и анархисти или, с други думи – истински последователи на пънк движението. Трудно е да се каже дали, като пораснат, ще продължат борбата срещу законите и реда в държавата. Засега всички те протестират само срещу безвкусната каша и стягащите ги ританки.

Early adapter*
Само преди месец на пазара излезе новият Windows 7 на компанията Microsoft. Преди това пък Apple предложи на клиентите си съвсем обновен и шикозен Ipod... Ако нямате никаква представа какво значат тези имена, може да попитате мъниците. Въпреки че нямат дори годинка, те добре се справят с техниката. Сигурно съвсем скоро учените ще установят, че освен повишен имунитет, чрез кърмата бебетата получават и микрочипове.

Парад на суетата
Грим, прическа, шикозна рокля... Какво ли не прави едно момиче, за да изглежда красиво и да привлича погледите. В свят, в който красотата може да предопредели бъдещето ти и дори 12-годишни момичета си правят пластични операции, не е учудващ фактът, че и бебетата се фръцкат. Принцески рокли за момичетата, костюми за момчетата. Дали са по-чаровни и привлекателни, когато са облечени като кукли – трудно е да се каже. Когато обаче става въпрос за облекло, децата нямат думата. Всичко решават мама и татко... Уви!

Смях и сълзи
Едно от най-чаровните качества на бебетата е, че не могат да се преструват. Мъничетата изразяват емоциите си, без да се крият и само един поглед е достатъчен, за да разбереш какво чувстват. Щастие, учудване, изумление... Колко би било хубаво, ако тази неподправеност можеше да се запази и като пораснат.

Акробати и клоуни
Какъв вкус има палчето на крака? Какво биха си помислили приятелите и колегите за вас, ако знаят, че сте си лапали краката?! За бебетата общественото мнение е без значение. Те обожават вкуса на палчето си, защото освен като биберон, могат да го използват и като чесалка за венците. Друга тяхна невероятна способност е да рисуват на най-необичайни места... най-вече върху себе си.

Мая Ковачева

 

На снимката: Александър Витков, архив „9 месеца”

*от английски – хора, които бързо се приспособяват към новите технологии.