8 юли 2014 г.

На специална пресконференция Медицински комплекс "Д-р Щерев" представи успешната си практика за фетална лазерна хирургия. Иновативната методика дава възможност за извършване на миниинвазивни ендоскопски операции с лазер за лечение на различни проблеми при многоплодна бременност и за превенция на загуба на плода/плодовете. С нейното приложение у нас България се нарежда след петте държави в Европа след Великобритания, Франция, Белгия и Испания, в които бременните жени, нуждаещи се от подобна интервенция, ще могат да се възползват от новите възможности на съвременната фетална медицина.

На събитието в МК „Д-р Щерев” присъстваха Никола и Теодор, бебета родени здрави след интервенция с фетална лазерна технология. Тяхната майка сподели, че въпреки притесненията, които е имала, интервенцията е протекла безболезнено, с използването на локална анестезия.


„Във водещи клиники в света тази интервенция е успешна практика. Имахме възможност, благодарение на специализацията на д-р Чавеева, да внедрим тази технология в България. Предстоят още много неща, които могат да се внедрят, но крачка по крачка ще вървим напред, за да може да се раждат такива хубави бебета, каквито са пред вас”, каза доц. Щерев по време на представянето.

Лазерната терапия представлява инвазивна процедура, която се прилага в няколко случая. На първо място при монохориални бременности (при едноячни близнаци, споделящи една и съща плацента), усложнени с трансфузионен синдром. Трансфузионният синдром е много често срещано явление с честота на проявление 1 към 5 или една на всеки пет бременности с едноячни близнаци.


Лазерната терапия може да се приложи в случаи на голяма разлика във феталния растеж на двата близнака, ако отново се наложи оперативно разделяне на съдовете, които ги изхранват в майчината утроба. Методиката намира приложение и в случаите на триплодна бременност, когато два от трите развиващи се плода са едноячни близнаци. При тях с голяма прецизност на лазерната интервенция може да се пристъпи към т.нар. ембриоредукция в най-ранен срок на бременността в 11–13 гестационна седмица. В този случай броят на плодовете се редуцират, за да може да се гарантира оцеляването на останалите и износване на бременността до раждането на живи и здрави деца.

От началото на тази година за пръв път в България в Медицински комплекс „Д-р Щерев” вече са успешно извършени няколко от описаните процедури от доц. Атанас Щерев и д-р Петя Чавеева. Д-р Чавеева е първият български специалист, преминал през няколкогодишно систематично обучение по фетална медицина и миниинвазивна фетална хирургия с лазер. Тя има сертификат от известната школа на проф. Кипрос Николаидес от британската King’s College Hospital. В съ-авторство с професор Николаидес д-р Чавеева има публикации по приложението на методиката във водещи европейски научни издания. Благодарение на установените добри контакти екипът на сектора по фетална медицина към Медицински комплекс „Д-р Щерев” се радва на добра колаборация с водещите референтни центрове във Великобритания и Белгия.