Бебе, родено през 2020 година в Алабама в 21-вата гестационна седмица, се превърна в герой и зае почетното място на най-недоносеното бебе в света, което успява да оцелее - малкият-голям герой вече е в книгата с рекордите на Гинес.

Къртис Мийнс и неговата близначка Си‘Ася Мийнс се раждат на 5 юли 2020 г. в болницата на Университета на Алабама в Бирмингам (UAB). Близнаците, които са били едва на 21 седмици и 1 ден от своята гестационна възраст, когато идват на този свят, са имали по-малко от 1% шанс да оцелеят, казват от UAB. Те са се родили 19 седмици или 132 дни по-рано.

За първи път от години - успешна грижа за недоносено бебе в МБАЛ Св. Иван Рилски

„Статистиките показват, че бебетата, които се раждат толкова рано, нямат почти никакъв шанс да оцелеят“, казва д-р Брайън Симс, професор по педиатрия в UAB и един от дежурните лекари, когато майката Мишел Бътлър постъпва в болницата.

Си‘Ася не откликва на лечението и умира в деня на своето раждане. Пулсът и нивата на кислород на Къртис обаче започват бавно да се подобряват.

„Никога не сме имали толкова малко бебе в неонаталното отделение – Къртис беше първият по рода си – казва Симс. – Намирахме се в неизследвани води.“

Лекарите са се грижили непрестанно за Къртис, за да му помагат да диша, да регулира по-добре телесната си температура и да си набавя необходимите хранителни вещества. Чак след третия месец той е изключен от апарата за обдишване.

“Къртис се противопостави на всички научни шансове - казва д-р Колм Травърс, професор отделението по неонатология и един от лекарите, които са се грижили за момченцето.

Когато се ражда, той тежи едва 420 г около 1/7 от теглото на средностатистическото напълно износено бебе. С всеки изминал ден обаче става все по-силен. Когато навършва една годинка, Къртис влиза в книгата с рекордите на Гинес.

Недоносено бебе се роди по време на полет

Предишният рекордьор – Ричард Хътчинсън – се ражда на на 5 юни 2020 г., един месец преди Къртис (на 21-вата седмица и 2-рия ден от гестационния период). Преди Ричард рекордът остава неразбит в продължение на 34 години.

Източник: Science Alert