Когато очаквате своето бебе през есента или през зимата, едно от нещата, за които вероятно се чудите, е какви дрехи да изберете за първите месеци. В Интернет е пълно с дълги списъци какво ви трябва, като често родителите направо отиват с тях в магазина и пазаруват от всичко по много, за да има. После обаче детето се ражда и изведнъж всички загрижени роднини и приятели започват да дават разнопосочни съвети как да обличаме детето с колко ката дрехи, на каква температура да го държим и... става много сложно.И да, знаем също, че се опитвате да облечете бебето с всяка подарена дрешка, поне по веднъж. Всички сме го правили...

 

Ние от Шушулка вярваме в практичните решения, затова в тази статия ще споделим с вас съвети и предложения за обличане на бебето на слоеве.

Защо на слоеве?
Да си припомним как работи терморегулацията – способността на тялото да балансира загубата на топлина с производството на топлина и така да поддържа постоянна телесна температура. Теглото и количеството мастна тъкан играят ключова роля в този процес.


Терморегулацията на новороденото бебе е съвсем различна от тази на по-големите деца и на възрастните хора. Бебета се раждат със средно тегло от 3.5 кг и имат много малко мастна тъкан, поради което те губят топлина 4 пъти по-бързо от нас, възрастните. Бебето не може да ви каже, че му е твърде студено или твърде топло, но и претоплянето, и преохлаждането са вредни за бебето - всеки педиатър ще ви каже това. Природата е предвидила идеално средство за терморегулация на новородено бебе  т.нар. контакт кожа-до-кожа с мама или татко. Просто е - температурата на тялото на майката или таткото поддържат оптимални нива на температурата на тялото на бебето. Явно е, че не можем да гушкаме бебетата на голо постоянно - все пак как да ги обличаме?

Напомняне! Идеалната телесна температура на бебетата е 36.5°C. Идеалната температура в стаята на бебето е от 20°C до 22°C 

Обличането на слоеве се практикува откакто свят светува – удобно е и ни помага да реагираме бързо и адекватно на всяка промяна в температурата. Не случайно това е препоръчан начин на обличане при променливо време, а в яслите и детските градини настойчиво съветват децата да идват облечени именно на слоеве. Има обаче някои особености в обличането на новородените, именно защото собствената им терморегулация е в процес на развитие, а и движението на бебетата е ограничено. Ето защо не всички съвети за обличане на слоеве по принцип, са приложими за новородени. 

 
Как да обличаме новороденото* на слоеве и да сме спокойни, че бебето е добре.
/*здраво и доносено бебе при оптимална температура в помещението около 21-22 градуса/

  • У дома:

За бебе, което е в покой и не е гушнато или носено в слинг от родителите си, е достатъчно да използвате един слой мерино – боди и панталонки или два слоя памучни дрешки. Не забравяйте и одеялото от мерино вълна – когато покриете с него бебето при приспиване и после го сложите в леглото, одеялото от мерино ще пази топлината на вашата прегръдка и бебето няма да се събуди от разликата в температурата, когато го оставите в леглото му.

Защо мерино вълната е толкова подходяща за малки бебета и деца? Мериносовата вълна е много специална естествена материя, която е известна с това, че топли, без да запарва и поддържа оптимална температура на тялото. Редица изследвания показват, че бебета, които са облечени в дрехи от мерино вълна или спят с такова одеяло, спят по-дълго и по-добре.
Златно правило за мерино у дома от Шушулка: не повече от два слоя 100% мерино, броим и одеялото
 

  • Навън: 

Ако решите да носите бебето в слинг или друга ергономична носилка, е важно и вие, и то да сте облечени в дрехи от естествени материи и да облечете бебето с един слой дрешки по-малко, отколкото ако е в количка. Вашето тяло го топли и допълнителен слой може да е необходим само на крачетата, които са извън носилката и не са в пряк контакт с вас.

Как да познаем претоплянето? Претоплените бебета често се обриват с малки и много ситни пъпки – ако имате съмнения, можете да се консултирате с педиатър. До претопляне се стига най-често заради запарващи материи или заради притесненията, че на детето му е студено, тъй като ръцете или крачетата му са по-хладни. Това обаче е съвсем нормално за деца до 2 годишна възраст и не може да ни служи като ориентир дали на бебето му е топло или студено – много по-добре е да проверим с ръка каква е температурата на гръбчето на бебето. Когато избирате връхни дрехи за новороденото, е важно те да не са твърде обемни! Това е изключително важно, за да можете да затегнете добре коланите на детското столче в колата. Затова винаги предпочитайте материи като софтшел, които са дишащи и необемни, пред класическите пухени космонавчета.
Съвет от Шушулка: не е задължително да е дебело, за да топли.

 

Гардеробът на новороденото в есенно-зимния сезон: 

  • Боди от 100% мерино: 2 броя са достатъчни. Важно е първият слой, който докосва кожата на бебето да е 100% мерино.
  • Панталонки от 100% мерино: 1-2 броя. Мериното няма нужда от често пране, а само проветряване.
  • Елече или жилетка като втори слой при по-студено време. Ето тук влизат в употреба всички красиво изплетени подаръци, които сте получили.
  • Ромпър/гащеризон като удачен вариант за втори слой при студено време. Всяка дишаща материя е подходяща за втори слой, стига първият,  да е 100% мерино.
  • Шапка - ако температурата в помещението е в рамките на препоръчителните 21-22 градуса, бебето няма нужда от шапка. Шапката е за навън! Отново изберете 100% мерино.
  • Чорапки и терлички - обуйте му. У дома - повече за собствено спокойствие и задължително, когато носите в слинг.
  • Одеяло от 100% мериносова вълна. Само едно е достатъчно, но незаменимо. Дори да изберете спално чувалче за сън, одеялото от мерино може да постелите отдолу върху чаршафчето. Така новороденото ще се чувства уютно, комфортно, а вие ще сте спокойни.


Тази статия е разработена за вас с грижа от Шушулка