Поздравления и добре дошли в този нов етап от развитието на бебето! Сега, когато то е овладяло движението на четири крака, е в състояние да изследва света, да се отдаде на любопитството си и да развива нови умения. Но заедно с новооткритата мобилност на малчо върви и потенциалът за пакости (които могат да бъдат опасни). Така че е време да започнем да мислим за безопасността на пълзящото човече.  Тези съвети ще ви помогнат да се уверите, че детето навлиза в периода на интензивно движение с възможно най-малко цицини и синини. 

Подгответе дома

Премахнете всички електрически кабели и шнурове за завеси от пътя на бебето. Обезопасете електрическите контакти със специални предпазители. Заключете всички шкафове, които съдържат опасни предмети (помислете за отрови, лекарства, остри или чупливи предмети) и се отървете от дреболиите на пода, които крият опасност от задушаване.Изолирайте всички опасни зони (банята например), като поставите предпазна преграда на входа на помещението или не забравяте да държите вратата затворена.Ако домът ви има няколко етажа, ще трябва да монтирате такава преграда в горната и долната част на стълбите. Ако прецените, може да поставите долната вратичка няколко стъпала по-високо, така че бебето да има възможност да упражнява катеренето си. 

Пълзете заедно

Чудесен начин да разберете гледната точка на детето към света и да регистрирате потенциални опасности е да слезете на земята и да пълзите с него. Може да забележите отдавна забравен дребен предмет под креслото или да откриете, че ръбът на вашата масичка за кафе е по-остър, отколкото си мислехте! Освен това, пълзенето заедно с бебето ще ви даде възможност да му покажете какво е позволено и какво не. Може да отнеме известно време докато разбере, че НЕ може да яде храната в купата на кучето, но МОЖЕ да играе с бамбуковата купа в кухненския шкаф. Просто не се отказвайте – след достатъчно повторения безопасното поведение ще се превърне в навик. 

Разчистете полето за игри

Уверете се, че по дървените подове няма трески, пирони или други остри предмети. Препоръчително е бебето да разполага с гладка повърхност, върху която да се движи. Въпреки това, постарайте се по-голямата част от подовете вкъщи да са покрити с меки килими, които да гарантират по-леки натъртвания при евентуално падане. 

Подходящо облекло

Може да обичате начина, по който вашата малка принцеса изглежда в красиви рокли и поли, но докато се учи да пълзи, този момичешки стил със сигурност няма да й бъде от полза. Подходящото облекло също е част от безопасността. Обуйте на детето удобни панталони (добре е да омекотите коленете) или лек клин при по-топло време. Ако прецените да заложите на къси панталонки в летните горещини, можете да ползвате наколенки.  

Постоянно наблюдение

Независимо какви предпазни мерки за безопасност сте предприели, не бива да изпускате детето от око, за да се сигурни, че  няма да се нарани. Единственият случай, когато можете безопасно да насочите вниманието си другаде е, когато бебето е в кошара или оградена зона за игра.  През този период е изключително важно да се заредите с търпение. Постоянното внимание, което изисква бебето, може да бъде изтощително, но е за кратко. След като сте се погрижили за безопасността на детето, можете да си позволите да приемете дори цицините с хумор и усмивка!