Те се смеят, плачат, прозяват се и ритат с крачета, въртят се и свиват ръце в юмручета. С цялото си тяло малките човечета показват какво искат.

Какво искаш, мое бебе?

Трябва да се признае, че малките не ни улесняват винаги. Митко (на 6 месеца) обича мама да го масажира, но предпочита да обхваща гръбчето му по-надолу. Той хваща ръката й и я насочва към дупето. Мама разбира и изпълнява. След две минути Митко вече спи. И след години тя не забравя как детето й я е насочвало някога.

Всеки тим трябва да тренира, докато постигне синхрон

През първите месеци е важно да се изгради връзка с бебето. Специалистите съветват родителите да се вглеждат в детето си, за да го разберат, защото това им се удава най-добре от всички. За щастие, предпоставките са налице. Родителската компетентност е вродена. Когато в превозното средство или в магазина някое бебе плаче, всички погледи се насочват към него. Това се дължи на сигнала към центъра на съпричастност в мозъка, който приканва околните към съчувствие.

Когато бебето заплаче, новоизлюпените родители отиват при леглото му и го вземат на ръце, като обмислят как да му помогнат. Според психолозите това е правилно, защото бебетата са привикнали да се реагира на потребностите им. Едва когато основните нужди са задоволени – коремът е пълен, пелената е суха, мама и татко са наблизо, малкото може да е спокойно и да се развива добре. Това се постига постепенно, с упорити тренировки, докато родителите и бебето се оформят като обучен екип.

За съжаление, изразните средства на малките са ограничени – те или са доволни, или плачат. Не само при малките е така. И родителите им често са безпомощни – какво искаш, детето ми, гладно ли си, коремчето ли те боли, искаш да те гушкат или просто ти е скучно?

Често помага въвеждането на ритъм

Много майки привикват бебето си да го кърмят, щом заплаче – така постепенно времето се запълва с кърмене. Накрая майката  започва да мисли за промяна и налага ритъм за по-рядко и по-голямо по количество кърмене. Така тя се научава да разпознава сигналите на бебето си – за повече топлина, близост, игра.

В действителност малките се нуждаят от много по-малко, отколкото смятат родителите им. Това е така, защото те са изложени на много дразнения – светло и тъмно, топло и студено, вътре навън. През първите седмици малките не се нуждаят от играчки, а от някого, който да им осигури спокойствие.

Много родители се тревожат, че в началото децата трудно заспиват, докато осъзнаят, че за съня им са нужни тишина и спокойствие.

Децата са добре, когато и родителите са добре

Само когато майката е спокойна, детето може да се успокои. Добре е родителите навреме да осъзнаят, че малко плач не вреди на бебето и не трябва да се приема като трагедия. Спокойното преобличане с шеги и закачки се удава много по-лесно на родителите от изнервеното бързане.

Така бебетата се развиват през първата година

Новородените се ръководят предимно от рефлекси. Те обичат да гледат лица (отблизо, защото зрителното им поле е малко), могат да чуват много добре и се радват на гласовете на родителите си, но през първите седмици бебето се нуждае най-вече от спокойствие и близост.

След няколко седмици бебето се подготвя за следващия етап в развитието си. Обиколката на главата му се увеличава, дрехите му стават малки. В мозъка му се свързват хиляди нервни клетки. Бебето може да различава повече миризми, шумове и други дразнения.

На три месеца малките бавно порастват, костите стават по-стабилни, повечето деца могат да държат главата си, ритат при смяна на пелените. Родителите вече могат да различават по-добре причината за плача им.

На 6 месеца детето има пространствено зрение и различава цветовете.

Обича играта на криеница. Протестира, когато обичайният му дневен режим се променя.

На 9 месеца бебетата са пълни с енергия, те се търкалят и пълзят из жилището. Малкото знае, че мама ще се върне, когато излезе за кратко от стаята. Въпреки това не трябва да се оставят дълго сами.

 На 1 година бебето влиза по-често в контакт с говор. То маха с ръка за довиждане и клати глава. От сричките се образуват първите думи.