Бременността започва от 1-вия ден на последната редовна менструация и продължава 40 гестационни седмици (всяка по 7 дни), или 10 лунарни месеца, или 9 календарни месеца.
През цялата бременност органите и системите в организма на жената се променят в различна степен и с различно темпо, като след раждането претърпяват пълно или непълно обратно развитие.


В девет поредни броя можете да проследявате историята на Мама 2011 и Татко 2011.
Повече за бременността месец по месец може да намерите в „Календар 9 месеца”, www.9m-bg.com

Из дневника на Мама 2011:

Все повече усещам присъствието на моето бебе. То често ми се обажда. Обикновено през нощта. Сигурно така ми се струва, защото по това време съм отпусната и по-осезателно усещам движението в корема си. Установих, че когато ми е напрегнато, бебето по-яко лудува, а когато мързелувам, то се кротва. Ако през нощта ме събуди с някое ритниче, бързо получавам сърцебиене и после трудно заспивам.


Иначе през деня постоянно съм заета с нещо важно – в офиса с много работа, вкъщи с домакинстване.
В „9 месеца“ четох, че бъдещият татко трябва да е много мил с бременната си половинка. Не мога да твърдя, че моят любим изпълнява този съвет. Искам да е по-внимателен, повече да се интересува от моето състояние, а не по мобилния телефон формално да ми задава въпроса „Как си?“ и още не чул отговора ми, да скача на друга тема... Това го прави всеки ден.

Напоследък много ме тормози сърбежът по кожата. Не мога да си намеря място. Лекарят ми каза, че трябва да търпя и да не използвам разни мазила срещу това неприятно усещане. Понякога и гърдите ме сърбят – нали и те наедряват и кожата им се разтяга. От сърбежите единствено ме успокоява по-хладкият душ, но не мога денонощно да седя под него.

Наддавам с бързо темпо. Уж се старая да контролирам апетита си, ама май не го правя успешно. Показанията на кантара вече ме стряскат. Ако продължавам да пълнея толкова много, едва ли ще мога да се отърва лесно от натрупаните килограми. Вярно, че сега не е време да се тревожа и за това, ама съм доста суетна и не бих искала да мина в „отбора“ на дебеланките. Любимият ме уверява, че така съм по-секси и повече ме харесва. Благодаря му за... неубедителния комплимент.

Из дневника на Татко 2011:

Нощите ни стават все по-мъчителни. Моето момиче не може да си намери удобна поза за сън, по няколко пъти през нощта притичва до тоалетната и аз често се будя и след това не мога да заспя. Любимата ме убеждава, че така се подготвяме за нощните бдения около бебето. Дори да е така, щеше да е по-добре да не започваме толкова отрано „репетициите“.

Почти всеки ден бъдещото майче си търси нещо. Става все по-разсеяно. Ту не може да си намери ключовете от колата, ту ме обвинява, че съм й скрил гребена... В такива моменти предпочитам да не съм около него. След като намери търсената вещ обаче, омеква и с най-милото си гласче ме моли за прошка. Е, получава я – къде ще ходя... Вярно е, че понякога и аз избухвам и не съм много тактичен. Нали в тези 9 месеца хормоните си правят разни експерименти и с мен.

Работя повече отвсякога. Любимата не разбира много моя ентусиазъм и се сърди, ако бързам да приключа разговора ни по мобилния телефон. Ако оставя на нея, ще бъбрим за това колко е... красиво бебето на снимката от ехографа, как ще изненадаме всички с избраното му име и пр. Нямам време за губене...
Все по-често се стряскам от мисълта, че след като дойде бебето, животът ни ще се промени тотално. Край на купона! Ами лесно ли се свиква с друг напрегнат ритъм и с тежката родителска отговорност?! Едва ли...

Мама 2011:
Какво ме посъветва лекарят:
 Около 26-ата г.с. завършва второто тримесечие на вашата бременност.
  Вечер правете упражнения за отпускане на гърба. Това ще ви помогне по-лесно да понасяте тежестта на бебето.
 За да предотвратите образуването на разширени вени, разхождайте се най-малко по половин час дневно.
 Борете се с дефекацията (запека) чрез храната или с помощта на специални слабителни средства за бременни. Не използвайте обичайните лаксативи. Те могат да предизвикат контракции.
 Затрудненията в дишането, болките ниско долу в корема, втвърдяванията и разпусканията на матката са от т.нар. Бракстон-Хикс, или подготвителни контракции. Те са подобни на контракциите за раждане, но не са болезнени и са краткотрайни.
 Стимулирайте вашия партньор да гали корема ви, когато бебето се движи, и да слуша сърцето му. Това ще му помогне да стане по-съпричастен към очакваното събитие.
 От 28-ата г.с. всеки ден следете честотата и броя на движенията на плода.
 Ако се появят повече от 5 контракции за 1 час или започне да изтича секрет от гениталиите, веднага потърсете акушер-гинеколог.

Мама 2011:
Какво научих от С „9 месеца” на училище
 В този период увеличеният обем на кръвта и тежестта на бебето затрудняват кръвообращението на бременната.
 В 25-ата г.с. бебето е дълго 30 см и тежи 700 г, а в 28-ата г.с. съответно е 33 см и около 1000 г.
 Около 26-ата г.с. белите дробове на бебето започват да образуват сърфактант (субстанция, нужна, за да се поддържат отворени най-крайните разклонения на белите дробове).
 Бебето се движи много активно. Мускулите на ръцете и краката му вече са добре оформени. То може да поставя палеца в устата си.
 Плодът се развива не само физически, но и се превръща в чувствителна личност. Той чува вашия глас, музиката може да го събуди от сън. Бебето може да набръчква челото си, да криви устните или да отваря и затваря устата си, да плаче.

Сексът
При някои бременни сексуалното желание може да се изпари напълно, но при други се запазва и до 40-ата г.с. Поради честите посещения на тоалетната неспокойният сън е най-големият „страстоубиец“. Ако сте убедена, че сексът не се ограничава само до спалнята и не го приемате като непривлекателно и тежко физическо натоварване, може да преживеете върховен еротичен период. Опитайте с партньора да наблегнете на нежността, милувките, прегръдките, целувките. Те ще ви разсеят от неприятните усещания, причинявани от отеклите крака и големия корем.

В този период може да обогатите интимните контакти с алтернативни удоволствия, чрез които да изпитвате оргазъм и най-съкровени емоции. Приливът на ендорфини (хормоните на щастието) ще ви настройва позитивно и оптимистично към живота и ще притъпява физическия дискомфорт.