Още от Ева:
Бременността продължава 40 гестационни седмици (всяка по 7 дни), или 10 лунарни месеца, или 9 календарни месеца. През цялата бременност органите и системите в организма на жената се променят в различна степен и с различно темпо.


Предлагаме ви всеки месец да проследявате историята на Мама 2010, Татко 2010 и Бебе 2011.

Повече за бременността месец по месец може да намерите в “Календар 9 месеца”, www.9m-bg.com

Мама 2010:
Всеки ден се събуждам с мисълта, че точно Днес ще се срещнем с нашето бебче. И всяка вечер заспивам (пресилено казано, защото все по-трудно спя) с огромния корем. Много се страхувам да оставам сама вкъщи. Все намирам някакъв повод да се обаждам на бъдещия татко. Постоянно искам да знам, че веднага ще е при мен, ако се наложи...

През нощите в редките мигове на сън ми се явяват странни видения. Сънувам сюрреалистични сюжети. Бебето ми се явява в различни образи. Стряскам се, обляна от студена пот, и се мъча да тълкувам какво ли означава сънят. Най-често бебето ми е някакво малко сладко животинче – пъстро птиче, коте, зайче, веднъж дори ми се яви като... жирафче. Колкото и да е миловидно малкото животинче, все пак срещата с него не ме изпълва с възторг и умиление.
През всичките 9 месеца съм изпитвала страх детето ми да не дойде по-рано, но вече нямам търпение да го гушна и целуна. От време на време получавам контракции. Постоянно следя по часовника през какъв интервал са, но явно още не са тези, които дават старт на раждането. Все пак ме държат в голямо напрежение.
Таткото малко ме дразни, защото никак не се вълнува от това, което ме очаква. Ядосвам се вече и когато мама или някоя приятелка ми се обажда, за да разбере дали вече не съм на вратата, тръгнала към родилното. Понякога и на мен не ми се иска да вдигам телефона, защото тези уж много деликатни подпитвания ме изнервят и напрягат... Като че ли когато дойде моментът, ще го пазим в дълбока тайна. 
Макар че всичко за болницата ми е готово, все се сещам за нещо и го добавям. Чантата ми за родилното ще се пръсне, като че ли в нея има вещи за околосветско пътешествие.
Вчера при прегледа моят доктор ме успокои, че вече бебето е в точната позиция – с главата надолу, и няма да се наложи секцио. Отдъхнах си! Много ме беше страх от операция. Не съм от лиглите, които не търпят болки, а и съм убедена, че манията през последните години за избор на цезарово сечение е срещу законите на природата. Операцията с всичките й “екстри” ме плаши много повече.
Лекарят ми каза, че според него има още време до Деня.
Ходих на лекция за подготовка за раждането, от която научих доста полезни съвети. Най-много се вълнувам дали ще разбера кога започва процесът. Страхувам се да не пропусна някакъв важен сигнал и да закъснея за родилното. Все повтарям на любимия да проверява дали всичко е наред при автомобила – да не се окаже в решаващия час, че акумулаторът е сдал багажа...
Вложихме голямо старание и с много обич подредихме първия дом на нашето малко съкровище. Стаята му е боядисана във весели цветове, а наоколо разпръснахме закачливи дрънкулки и аксесоари. Докато подреждахме, двамата с таткото се шегувахме, че когато въведем бебето в стаята, то ще “каже”: Ау, колко е прекрасно тук!”

Татко 2010:
Близо сме до развръзката на 9-месечното пътешествие. Който ме срещне на улицата – съседи, приятели, роднини, пита роди ли се вече бебето. Същият въпрос се задава и по телефоните ни... Доста е досадно и аз, и мама 2010 се изнервяме. Любимата ми е като балон, който всеки момент може да се спука. Коремът й е много голям – като че ли в него е пъхнала две възглавници.
Подготвихме всичко по списъка, но у дома ни витае голямо напрежение. Сигурно е трудно да се живее с голям корем, но на кенгуруто лесно ли му е…
Все повече се съмнявам, че съм подготвен за баща. Прекрасната ми половинка настоява да присъствам на раждането. Тази възможност ме хвърля в луда паника. Не мога да гледам кръв, още по-малко да слушам викове и стенания. Това, което съм виждал по филмите, ме ужасява. Страхувам се да не объркам сценария и докторите да се скупчат над мен, ако припадна. Това наистина ще бъде върхът на “помощта” ми. Дано Мама 2010 се откаже от мерака да съм до нея. 
Моите приятели “със стаж” само мечтаят как юнашки ще се напием по случай събитието. Това било суперсъбитието на годината за тях. Както се казва, “Един гледа сватба, друг брадва”… Абе, заредил съм бара с напитките и само ще чакам заветния SMS от родилното. Това май е моята реална подготовка.

Бебе 2011:
Мили мамо и татко,
Тези дни все по-ясно усещам колко притеснена е мама. Сърцето й тупка много силно и дори понякога не мога да заспя от ударите му. Да ви призная, вече никак не ми е уютно в моя басейн. Толкова ми е тясно, че ми е трудно дори да помръдна. Искам по-скоро да изляза при вас. Малко обаче се страхувам какво може да ми се случи по пътя. През 9-те месеца доста пораснах и не знам как ще мина през “тунела”, който сигурно не е много широк.
Радвам се, че онези противни косъмчета по тялото ми изчезнаха. Може и да е нескромно, но все повече се харесвам. Смятам, че съм очарователно бебе. Сигурно и вие ще го потвърдите, като ме видите.
Мамо, много те моля, щом изляза, бързо да ме прегърнеш и да усетя, че срещата ни е голяма радост за теб. Дори нещо у мен да не ти харесва, не ми го казвай и не ме оглеждай критично. Нека не започвам живота си с огорчение... Искам да се гордеете с мен и да ви нося много радостни емоции.

Мама 2010:
Какво ме посъветва лекарят
37-ата г.с. е първата седмица, след която може да родите на термин вашето дете. 
 Пригответе чантата си за болницата.
 Заедно с вашия партньор и близките осигурете ред и чистота у дома. Те са задължителни за посрещането на Новия човек.
 Не се преуморявайте. Пазете силите си за раждането. Използвайте всеки удобен момент за почивка, като лягате в странично положение.
 Добре е списъкът с телефонните номера на Бърза помощ, на таксита на повикване, на близки и познати да е на видно място, особено ако сте сама през деня.
 Може да се наложи да постъпите преди, по време или след термина в родилния дом, без да имате родилна дейност. Това не бива да ви притеснява. По-добре е и за вас, и за бебето.
 Ако до 42-рата г.с. не родите, предстои ви индукция (предизвикване) на раждането, за да се предотвратят усложненията от преносването.
 Внимавайте – ако околоплодните води изтекат, вземете  душ, след което бързо тръгнете към родилния дом, дори да нямате болки.

Мама 2010: Какво научих от С “9 месеца” на училище 

В 37-ата г.с. плодът е тежък около 2700 г и е дълъг около 45 см. В 40-ата г.с. теглото му е около 3300–3400 г, а дължината – около 50 см.
 През периода 37–42-ра г.с. наблюденията на бременната са всяка седмица. При усложнения на бременността може и да са по-чести. С акушерска слушалка или акушерски монитор се проследяват детските сърдечни тонове. При рискова бременност е желателно ежеседмично мониториране на плода чрез т.нар. нон стрес тест.
 Чрез периодични гинекологични прегледи се преценяват състоянието и готовността на маточната шийка за раждането.
 Десетина дни преди термина акушер-гинекологът прави комплексна преценка на размерите на таза на бременната, големината на плода, рисковите фактори и съставя прогноза на раждането.
 Към термина се извършва ултразвуково изследване на плода, което след термина се прави през всеки 2–3 дни, като се следи темпото на намаляване на количеството на околоплодната течност.
 Само 5% от бебетата се раждат на определената дата. Раждането може да стане във всеки момент след 37-ата г.с.
 Когато промените в маточната шийка напреднат и започнат болки и контракции, раждането вече е в ход.
 Ранен предвестник на раждането е спадането на маточното дъно надолу поради смъкването на плода във входа на таза. Появява се напрежение в долната част на корема.
 Непосредствено преди да започне раждането, се появяват чести позиви за уриниране, понякога и за дефекация. Сънят става особено неспокоен.
 Възможно е през последните две седмици теглото на бременната да спадне. Това е сигнал, че бебето е напълно зряло и раждането ще започне до десетина дни.

Камасутра
Когато Денят наближава и напрежението ви взема връх, възползвайте се от възможността да си помогнете чрез секса. Семенната течност съдържа  простагландини – хормони, които се използват за предизвикване на закъснялото раждане. Няма ли да предпочетете естествения и далеч по-приятен метод... Лекото притискане на зърната на гърдите ви от партньора също може да ускори нещата.

Седите или лежите на една страна. Партньорът ви масажира с леки кръгообразни движения, като втрива в кожата ви крем за подобряване на еластичността й. Или поглажда с добре намазани ръце корема, бедрата и гърдите ви и кой знае още какво...