0–8-а гестационна седмица

От Адам и Ева

Забременяването (зачатието, концепцията) е процес, прецизно синхронизиран от Майката природа. Той носи върховно изпитание в живота на двамата партньори – очакването на Новия живот.
Бременността започва от 1-вия ден на последната редовна менструация и продължава 40 гестацонни седмици (всяка по 7 дни), или 10 лунарни месеца, или 9 календарни месеца.


През цялата бременност органите и системите в организма на жената се променят в различна степен и с различно темпо, като след раждането претърпяват пълно или непълно обратно развитие.
В девет поредни броя можете да проследявате историята на Мама 2011 и Татко 2011.
Повече за бременността месец по месец може да намерите в „Календар 9 месеца”, www.9m-bg.com


Из дневника на Мама 2011:

Няколко дни се колебаех дали да си купя тест за бременност. Накрая се реших на тази „смела” стъпка. С такъв разтреперен глас обаче го поисках в аптеката, че приличах на съгрешила тийнейджърка.
Сутринта направих проверката и докато чаках резултата, сърцето ми щеше да се пръсне... Малко са великите знаци от съдбата като двете чертички на теста за бременност. Когато ги видях, първо си помислих, че може би е грешка. После си припомних, че през последните няколко дни интуицията ми подсказваше, че чудото е станало и аз вече очаквам Бебе 2012. Изпратих SMS на моя любим. Смятах, че това е мил съвременен начин да му съобщя великата новина. Не получих отговор... Той, горкият, изобщо не разбрал какво означава моето съобщение „две чертички на теста”. След известно време последва въпросът му: „Двете чертички близнаци ли означават?” Обясненията ми направиха вестта твърде прозаична. Искаше ми се това да е някакво важно събитие и за двамата, но не се получи…
Е, след работа любимият ми поднесе букет, целуна ме и ме успокои, че много ме обича.
След седмица посетих моя акушер-гинеколог. „Двете чертички” постигнах с неговата помощ, защото имах възпаление, което трябваше да лекувам. Лекарят потвърди – бременна съм!
Като се изключи напрежението в гърдите, не усещам никакви други промени. Трудно ми е да ставам сутрин, все ми се иска да полежа още, но така е всяка пролет. Иначе от два-три месеца вземам фолиева киселина и продължавам да го правя. Изобщо ще полагам грижи да спазвам съветите към бъдещите майки...

Из дневника на Татко 2011:
Моето любимо момиче толкова копнееше за бебе, че дори ми идваше в повече. Винаги съм смятал, че един ден ще искам да имам деца, ама никога това не ми е било мания. Преди половинката ми да осъществи мечтата си, като че ли се появи някакво напрежение в отношенията ни. Вярно е, че се обичаме и общо взето, рядко се караме, но явно ставаше нещо странно помежду ни. Любимата ми искаше все да си говорим за сладкото бъдещо бебе, ама за мен то беше пълна абстракция и затова темата не можеше да ме разчувства кой знае колко.
Иначе в секса всичко е ОК. В леглото мисълта за бебе не ме охлажда… Сутрин обаче ме връхлита отрезвяването. Готов ли съм за баща?!

Мама 2011:
Какво ме посъветва лекарят

 Бременността не е болестно състояние, но се налага да спазвате определени правила. В периода 5–8-а гестационна седмица (г.с.) се формират основните органи, системи и пропорции на плода. Нужно е да му се осигурят най-добрите условия за това.
 Откажете напълно цигарите и не пийте никакъв алкохол.
 Продължавайте да вземате фолиева киселина.
 Хранете се редовно и здравословно. Ако ви се появи гадене, хапвайте по малко на всеки 2–3 часа. Включвайте в менюто си варени картофи и плодове от компот. Те ще ви осигурят калций и магнезий, особено нужни за вас.
 Вечер преди сън изяждайте препечена филия с малко сирене или сушени кайсии. Така ще поддържате нивото на кръвната захар сутрин.
Сменете сутиена си, като изберете модел без метални банели, с широки презрамки и ластичен гръб.
Ако обичате спорта, правете лека гимнастика, веднъж седмично плувайте в басейн – за предпочитане по гръб.
 Ако преди забременяването не сте спортували, всеки ден ходете по половин час обута в удобни обувки, които поддържат добре глезените.
 При тежест ниско долу в корема легнете и почивайте. Консултирайте се с акушер-гинеколог, особено ако се появи и кървене от гениталиите.

Мама 2011:
Какво научих от С „9 месеца” на училище

 В началото на петата седмица кълбото от клетки в маточното тяло се нарича ембрио. То е 4–5 мм. Съставено е от три слоя, от които по-късно се развиват всички тъкани, органи и системи. Започват да се оформят плацентата, която ще храни бебето, и околоплодният мехур, който ще го предпазва.
 В 6-ата г.с. ембриото е 6–7 мм. То вече има сърце, разделено на две камери, което пулсира ритмично и работи като помпа. В тази седмица напълно се затваря невралната тръба – факт, особено важен за развитието на плода, който е много чувствителен към всякакви вредни въздействия.

 През 7-ата г.с. плодът е голям колкото бобено зърно. Пропорциите на тялото му са оформени, като най-голямата част е главата. Сърцето бие около 150 пъти в минута. Забелязват се зачатъците на мозъка, на гръбначния мозък, на долните крайници, развиват се сърцето, белият дроб и червата.
 В края на 8-ата г.с. ембрионът е 25–30 мм. Оформят се ушите и очните цепки. Ръцете се удължават и се забелязват лактите. Появяват се зачатъците на пръстите на ръцете и на краката.
 Ако бременната е диабетичка, страдаща от алергия или други хронични заболявания, трябва да съобщи това на лекаря, за да се има предвид при проследяването на бременността.

Сексът
Възможно е гаденето и хормоналните промени да охлаждат желанието ви за секс и да ви правят сънлива и уморена. Сигурно усещате гърдите си напрегнати и няма да ви е приятно, ако партньорът ги докосва по-страстно. В този най-ранен период изпитвате страх бебето „да не излезе”…
Сексът може да е разнообразен и чувствен както преди забременяването, но ако сте уморена, оставете партньорът да свърши повечето работа. Легнете по гръб или на една страна и нека той да прониква във вас, като се придвижва бавно и внимателно. Актът не бива да е много продължителен.