Бременността започва от 1-вия ден на последната редовна менструация и продължава 40 гестацонни седмици (всяка по 7 дни), или 10 лунарни месеца, или 9 календарни месеца.
През цялата бременност органите и системите в организма на жената се променят в различна степен и с различно темпо, като след раждането претърпяват пълно или непълно обратно развитие.


В девет поредни броя можете да проследявате историята на Мама 2011 и Татко 2011.
Повече за бременността месец по месец може да намерите в „Календар 9 месеца”, www.9m-bg.com

Из дневника на Мама 2011:

Гаденето си отиде точно както бях чула и чела. Не мога да повярвам, че сутрин ставам, без да тичам до тоалетната. Събуждам се с усмивка, протягам се доволна, че ми предстои поредният чудесен ден...

Изненадващо за мен ме връхлетя невероятен апетит. Все си мисля какво да похапна. Най-изкусителни за мен са шоколадът и сладкишите. До офиса ми има една приятна сладкарница и в обедната почивка редовно я посещавам. Докторът обаче ме предупреди да ям сладко с мярка…
Коремът ми още не издава, че очаквам Бебе 2012. Бюстът ми обаче е моята голяма гордост. Приятелките ми завиждат, а колегите често коментират тази ми придобивка. Бъдещият татко също не е равнодушен и изказва възторга си.
Настроението ми се колебае между „горе” и „долу” – ту хвърча от радостни предчувствия, ту помръквам от измислени от самата мен страхове и заплахи. Понякога вечер дори роня сълзи на филм, който в миналото ми едва ли би ме развълнувал. 
Обонянието ми се изостри и трудно понасям „уханията”, които се носят из градския транспорт. Дори изисканите парфюми на колежките ми вече не ми харесват...
Много ми е приятно да се разхождам, затова отивам на работа пеш. Движението ме ободрява и зарежда с енергия. Никога досега не съм обръщала внимание през колко хубави градинки минавам и какви красиви цветя има в тях.
Вечер с бъдещия татко много си говорим за мъничкото човече. Оказва се, че любимият ми е доста сантиментален и вероятно силно ще се привърже към детето ни.

Из дневника на Татко 2011:
С всеки ден напредвам в опознаването на бременността като много странно състояние. Никога не съм предполагал, че съществува хормонален карамбол. Заради него любимата ми така често сменя настроението си. Разбрах, че в моментите, когато е нервна, най-добрият подход е да си трая, да не хвърлям масло в огъня и да не подхранвам негодуванието и яда й с разни „мъдри” мисли.
Малко ме смущава фактът с какъв апетит бъдещото майче се нахвърля върху всичко, което й попадне пред очите. Понеже отговарям за попълването на запасите в хладилника, често съм смаян с каква скорост изчезват разни храни, които преди трудно изяждахме почти цял месец. Когато пък заедно с любимата ми пазаруваме в някой хипермаркет, тя със страшна бързина пълни количката, а аз притеснено пресмятам наум дали доходите ни ще могат да ни осигуряват прехраната...
Мислех си, че само жените са твърде словоохотливи по въпросите на родителството, но се оказа, че и мъжете не им отстъпват. Колегите ми постоянно ме въвеждат в „таткологията”. Правя се, че ми е интересно, но истината е, че почти не чувам какво ми говорят. Засега знам твърдо само едно: бременността не е природно бедствие, но е суперстранно състояние за жената. Постепенно ще трупам знания и за бащинството. Има време.

Мама 2011:
Какво ме посъветва лекарят
 Сигурно в този период се чувствате по-нервна и ранима. Това се дължи на хормоните на бременността.
 Не вземайте лекарства, дори витамини и минерали без консултация със специалист.
 Избягвайте места, в които се пуши и се събират много хора. Не общувайте с болни.
 От 16-ата г.с. ръцете и краката ви може да започнат да се подуват и пръстите ви да изтръпват.
 Научете се да спите в ляво странично положение, което подобрява кръвообращението към плода. Почивката в това положение улеснява функционирането и на бъбреците.
 В този период често се появява констипация (запек). Виновни са пак хормоните, които правят червата лениви. Ще преодолеете това, ако се движите активно, пиете повече течности и ядете сурови зеленчуци и плодове.
 Носете по-свободни и удобни дрехи.
 Сутрин правете леки физически упражнения, а ако имате възможност и желание, плувайте в басейн.
 Пазете резултатите от изследванията. Запишете си кръвната група и Rh-фактора! Оставете листчето при личните си документи.
 
Мама 2011:
Какво научих от С „9 месеца” на училище
 Това е крайният срок за рутинните изследвания (кръв, урина, кръвна захар, кръвна група и резус-фактор, кръв за Васерман и СПИН) при регистрацията на бременността.
 В 13-ата г.с. плодът е дълъг около 9 см и тежи около 30 г, а през 16-ата г.с. съответно е 16 см и около 100 г.
 При Доплерово ултразвуково изследване може да се чуе сърдечният ритъм на плода.
 Плодът вече проявява някои рефлекси, например сучене. Ръцете и краката му ясно се движат, но бременната не ги усеща.
 В 16-ата г.с. се извършват преглед и ултразвуково изследване, за да се прецени състоянието на маточната шийка, особено когато се обсъжда поставянето на серклаж (стягане на маточната шийка със специален конец).
 В този период матката може да се свива от време на време, без да има болка. Тези т.нар. Бракстон-Хикс контракции, които са подготвителни за раждането, не бива да са повече от 5 за 1 час.
 Пигментацията на кожата може да се увеличи. Тя е по-силно изразена по лицето. При някои бъдещи майки се появяват типичното за бременността кафеникаво оцветяване като маска, както и тъмна линия по средата на корема. Зърната на гърдите също потъмняват.
  Вече могат да се направят кръвни тестове, които да ориентират с по-голяма вероятност за синдрома на Даун (сериозна генетична аномалия).

Сексът

Вече гаденето е изчезнало и желанието ви за секс се връща. Ставате закачлива и предизвикателна. Тялото ви изглежда секси и привлекателно. След първия ехографски преглед бъдещият татко се е успокоил, че всичко с бебето е наред. То е добре защитено и интимните контакти не го застрашават.
Коремът ви още не създава неудобства, затова в този период при акта вие може да сте отгоре. Сексапилният ви бюст ще възпламенява вашия любим.