Бременността започва от 1-вия ден на последната редовна менструация и продължава 40 гестационни седмици (всяка по 7 дни), или 10 лунарни месеца, или 9 календарни месеца.

През цялата бременност органите и системите в организма на жената се променят в различна степен и с различно темпо, като след раждането претърпяват пълно или непълно обратно развитие.В девет поредни броя можете да проследявате историята на Мама 2011 и Татко 2011.

Повече за бременността месец по месец може да намерите в „Календар 9 месеца”, www.9m-bg.com


Из дневника на Мама 2011:

Някак почти неусетно се изтъркаля половината от вълнуващите 9 месеца. Коремът ми вече върви доста пред мен. Дрехите ми не го прикриват – гордея се с него! Улавям, че той привлича погледите и на непознати – главно на момичета и млади дами.


Апетитът ми е в неудържим възход. В мислите ми постоянно са разни кулинарни изкушения. Измислила съм си обаче един успокояващ мотив: “Бебето ми явно много желае да похапна еди-какво си...” Все пак спазвам съветите за здравословно хранене. Напълно изключих пикантните храни, алкохола, ограничих кафето до една чашка сутрин. Често чета в интернет кои храни са най-полезни за бременната. Не всичко препоръчвано влиза в предпочитаното ми меню. Например прехвалените от диетолозите броколи не са по вкуса ми...

Старая се да въвлека любимия си във вълнуващото очакване. Запознавам го с някои особености на бременността, с развитието на бебето в корема. Вечер му чета написаното в „9 месеца” или откъси от една дебела книга за бъдещи майки. В някои моменти улавям как той се отегчава и крадешком поглежда към телевизора. Понеже е достатъчно тактичен, не ми показва явно безразличие към очакваното бебе, а дори от време на време ми задава някой въпрос около корема ми. Видях, че си е сложил на десктопа първата ехографска снимка на нашето бебе.

Вчера любимият ми ме придружи отново на ултразвуковия преглед. На тези прегледи винаги съм доста притеснена – не ми е ясно как повечето бъдещи майки споделят, че ги очакват с нетърпение. А аз само се моля всичко да е наред с бебето и лекарката да не ми съобщи нещо тревожно. Слава Богу, и този път всичко беше наред.


Из дневника на Татко 2011:

Уж бебето още е в корема, а ние говорим за него като че ли си играе около нас. Моето любимо момиче вече е в прекрасно настроение. Понякога е малко по-еуфорично и възбудено, но вероятно така е с всички бременни. Струва ми се, че бременността доста го разхубави, направи го по-секси.

Продължавам обаче да се стряскам от апетита на бъдещото майче. То постоянно нещо дъвче, но не смея да подхвърля дори някоя закачка, за да не предизвикам гнева му или да се разплаче.

Здравият ми сън отлетя безвъзвратно. Половинката ми става по няколко пъти през нощта заради посещения до тоалетната и аз естествено се събуждам. В тези моменти ме връхлитат песимистични мисли. Ами ако остана без работа? Ако се разболея... Отглеждането на дете според днешните стандарти не е толкова лесно. Имам принцип да не разчитам на помощи от родителите… Онзи ден попитах двама колеги, които имат малки деца, как се справят. Те като че ли само това чакаха – какви „мили” думи отправиха към тъщите си… Аз поне засега нямам този дразнител.

Мама 2011:

Какво ме посъветва лекарят

По средата на пътя сте. Поздравления!

По отчетливите движения съвсем ясно усещате присъствието на бебето.

Яжте повече храни, съдържащи калций и магнезий – мляко, сирене и др., и целулоза, за да се преборите с ленивостта на червата, т.е. със запека.

Не се притеснявайте от натрупването на килограми. Отлагането на по-голямо количество тлъстина по корема предпазва плода и от изстудяване. Ако обаче качвате повече от 500 г седмично, изключете сладките и тестените храни от менюто си.

Ако ви се появяват крампи (схващане) на мускулите на краката, за да преминат, изпънете съответния крак в коляното и свийте стъпалото силно напред към лицето си. Още по-добре е да станете от леглото и да стъпите на крака си.

Пробвайте нови пози, за да спите по-комфортно и спокойно.

Слухът на бебето се настройва към вашия говор. То ви чува, затова му говорете и пейте. След раждането гласът ви и познатите от утробата мелодии ще го успокояват.

В този период може да се увеличи секрецията от влагалището. Ако тя промени цвета си към жълто и се появи неприятен мирис, това може да е сигнал за инфекция. Незабавно се обърнете към лекар.

Поради разтягане на кожата на корема може да я усещате много суха и да получите сърбеж. Намазването с мазен крем за бременни или със зехтин ще ви облекчи.

Поддържайте формата си с лека гимнастика, йога, Пилатес, плуване.

Включете се в курс за подготовка за раждането и за бъдещи родители.


Мама 2011:

Какво научих от С „9 месеца” на училище

Това е последният срок, в който чрез ултразвуково изследване плодът се оглежда за аномалии.

При бременни Rh(-) се взема кръв за антитела.

Провеждат се рутинните консултации, на които се проследяват теглото, нарастването на матката, кръвното налягане. Урината се изследва за албумин.

С фетален монитор се преслушват детските сърдечни тонове.

Седмично теглото трябва да се увеличава с 0.5 кг.

Възможно е да се появят запек и хемороиди.

В 21-вата г.с. плодът е дълъг около 24 см и тежи около 390 г, а в 24-ата г.с. е 29 см и около 630 г.

Ако се роди в този период, бебето има 5 до 20% шанс да оживее.


Сексът


Вие сте в отлична физическа форма. По-изявеният корем и чувствителните гърди изискват нова и разнообразна сексуална тактика. Докосванията на партньора ви трябва да са нежни, подчинени на променените ви желания.

Изпробвайте различни пози, докато изберете онази, която допада и на двамата. Едно предложение: застанете на четири крака, докато любимият ви обладава отзад. Слабите, плитки тласъци ще ви доставят повече удоволствие от дълбокото силово проникване.