Бременността започва от 1-вия ден на последната редовна менструация и продължава 40 гестацонни седмици (всяка по 7 дни), или 10 лунарни месеца, или 9 календарни месеца.

През цялата бременност органите и системите в организма на жената се променят в различна степен и с различно темпо, като след раждането претърпяват пълно или непълно обратно развитие.В девет поредни броя можете да проследявате историята на Мама 2011 и Татко 2011.

Повече за бременността месец по месец може да намерите в „Календар 9 месеца”, www.9m-bg.com
 

Из дневника на Мама 2011:

Странно е колко бързо голямата ми радост и еуфорията след двете чертички на теста за бременност изчезнаха заради неприятното гадене. Уж бях подготвена за него – много приятелки са ми се оплаквали, а пък и съм чела в различни книги за този кофти „спътник”, но не можех да си представя, че ще е толкова мъчително. Сутрин, щом отворя очи, тичам към тоалетната. Било хубаво да закусвам... А как да стане, като не мога да хапна нищо. Трябва да изляза за работа заредена със сили, а аз тръгвам залитаща от слабост. Не искам да се оплаквам пред любимия, за да не си помисли, че съм лигла и преигравам.


Теглото ми не се е променило, дори малко съм отслабнала. Всяка сутрин се качвам на кантара. Бюстът ми обаче расте неудържимо. Купих си сутиен с два номера по-голям. Не го изпълвам съвсем, но в близко бъдеще сигурно и ще ми омалее.

Докторът ме успокои – повръщането не се отразявало върху развитието на бебчето. То било „хитро” и си набавяло всичко нужно. Добре го е измислила природата!

През деня постоянно ми се спи, но избягвам да се ободрявам с кафе. Крия прозевките си от колегите, за да не правя лошо впечатление и да не ме вземат за мързелана. Правя се на бодра, пълна с енергия и оптимизъм. Моята работа няма кой да я свърши, така че се мобилизирам и се справям.

Вечер вкъщи се отпускам и гледам как по-бързо да се отправя към леглото и да се наспя. Сексът хич не ме привлича. Така ли ще е нататък?!


Из дневника на Татко 2011:


Бременността на половинката ми ме завари напълно неподготвен. Първите ми впечатления не ме очароват. С любимата ми става нещо много странно. Сутрин се събужда пребледняла и тича с двете шепи на устата към тоалетната. След това не иска да закусва, дразни се, когато я моля да хапне нещо, и тръгва за работа гладна. Вечер разговорите ни стават все по-формални – на нея или й се гади, или й се спи. Няма с кого да изпуша една цигара, да си пия кафето, бирата… Е, вкъщи де.

Днес говорих с един приятел от „профсъюза” на бащите и той малко ме успокои – началото било трудно, но после ставало много забавно… Не знам дали не се бъзикаше?!

Бях с любимата си на ултразвуков преглед. Направо се шашнах! „Бебето” е едва забележима точица, но вече се вижда как бие сърчицето му. Не очаквах, че ще ми се покосят краката от вълнение...

 
Мама 2011:


Какво ме посъветва лекарят

 До този период сте наддали малко на тегло заради повръщането и липсата на апетит.

 Включвайте в менюто си и храни, богати на калций – мляко, сирене и др. През бременността вашият организъм се нуждае от два пъти повече калций, за да се подпомогне растежът на костите на бебето в утробата.

 От 12-ата г.с. перисталтиката на червата става по-забавена, което причинява запек. За да го избегнете, пийте повече течности и яжте сурови плодове и зеленчуци.

 Хормоналните промени предизвикват умора и сънливост. Спете повече и почивайте, когато имате възможност. Правете упражнения за дълбоко дишане, слушайте успокояваща музика.

 Посетете вашия стоматолог. Ако се налага да правите рентгенова снимка на зъб, отложете я след раждането.

 Понякога се появяват стрии по гърдите, корема и бедрата. Дали това ще стане, зависи от еластичността на вашата кожа. Добре е след баня да поставяте мазен крем по уязвимите зони.
 От този период редовно ще се изследва урината, ще се проследяват кръвното налягане, теглото и обиколката на корема ви. Събирайте резултатите от изследванията.

 Вашето бебе вече се нарича фетус (плод). То прилича на миниатюрно човече, което е с несъразмерно голяма глава.
 

Мама 2011:


Какво научих от С „9 месеца” на училище

 В периода между 9-ата и 12-ата г.с. около гръдното зърно на бременната се появяват малки жлезички (Монтгомерови туберкули). Зърното става по-подвижно.

 Хормоналните промени предизвикват промени и в настроението на бременната.

 Кръвният обем и кръвният ток се увеличават и сърцето на бъдещата майка изтласква повече кръв в тялото. В този период телесната температура може леко да се покачва, а пулсът да се ускорява.

 Между 8-ата и 12-ата г.с. е първото ултразвуково изследване.

 Органите на плода не претърпяват особени промени, а само узряват и нарастват и отделните части променят пропорциите си. Ранното откриване на генетични дефекти става след 10-ата г.с.

През 12-ата г.с. плодът е 6–7 см. Диференцират се вътрешните полови органи, появяват се и външните полови органи. В началото на 11-ата г.с. полът може да се определи по външните белези.

 Формира се плацентата, която ще храни бебето.

Сексът


Хормоналните промени сигурно ви изпращат неприятни усещания и сексуалното ви желание се изпарява. В този период обаче страховете за евентуална “грешка” остават в миналото и бариерата пред половите сношения е вдигната. Сексапилният ви бюст разпалва страстта на партньора. Коремът ви съвсем леко се издава напред и все още не ви пречи да сменяте различни сексуални техники. Оргазмите може да са твърде вълнуващи.

Сега най-подходящата поза е партньорът ви да е прав с полусвити крака, а вие да се навеждате към него и да го обвивате с краката си. Така се стимулира клиторът, освен това вие дирижирате темпото. Лекото поклащане ще ви напомни за най-чувствените дни от миналото.