Без да се засягат бъдещите майки, но бременността е лудост, а сигурно няма бременна, която да отрече, че през 9-те месеца поне веднъж не се е чувствала малко откачена. Разбира се, виновни са хормоните. Кои са най-честите примери на странната болест, наречена бременна лудост?

Постоянни изблици на сълзи. Много бъдещи майки сигурно са се замисляли над въпроса: “Защо съм такава ревла?” Няма сапунен сериал, малко котенце, дори миниатюрна розова дрешка, над която да не пророните някоя сълза. Постоянно се люшкате между радостта и плача. Дори кривата усмивка на някой колега може трайно да развали настроението ви. Тези чести смени на настроението са естествени, но ако тъгата и безпокойството продължат, добре е да се консултирате със специалист. Понякога дори недостигът на някои витамини може да е причина за кратка депресия. Има случаи, когато обаче чувството на потиснатост може да се дължи на сериозен психичен проблем и се налага лечение.

Гледат ме лоши очи! Скорошно проучване на списание “9 месеца” показа, че повече от половината от бъдещите майки поне веднъж в живота си са ходили на гледачка и вярват в “лошите очи”. През бременността незнайно защо някои бременни развиват особен негативизъм към различни персони – някои дори към собствения си съпруг. Причината е свръхчувствителността на бъдещата майка. Добрата новина обаче е, че този период бързо отминава.

Сладолед по никое време. Натрапчивото желание да ядат определени храни също е една от често срещаните лудости на бременните. Тя може да стане посред нощ и да накара половинката си да обиколи целия квартал да купи кутия сладолед, само и само защото сега й се е прияло. От друга страна, храните, които е обожавала, изпадат в листата “Никога вече!” Всичко това се дължи на променените нужди на организма. Той сам търси необходимите му вещества, като ги набавя чрез тези нощни изблици на “лудост.”

Нека да разместим мебелите! Ако години наред не сте местили нищо у дома, през бременността сигурно ще направите хиляди реорганизации. Винаги ще сте недоволна от местоположението на детското креватче или на масата, няма да ви харесва цветът на стените, завесите ще се прекалено големи... Безумието на някои бременни стига дотам, че декорират тапетите с щампи на прасенца в стаята за момченце с идеята, че може да им се роди дъщеря. Инстинктивно всяка бъдеща майка се опитва “да свие гнездо”. То трябва да е идеално за идването на бебето. Повечето бременни са обзети от необуздано желание да мият, чистят или перат. Все пак независимо че преливате от енергия, налагайте си някакви ограничения. Пестете силите си за раждането.

Добрата новина! За щастие след раждането и временната депресия всичко ще дойде на мястото си. Бременната лудост изчезва постепенно и малко по малко, докато взаимно се опознавате с бебето и добивате увереност, ще възвърнете предишния си характер.

Различни жени – различни лица

Зависимите. В тази категория попадат по-слабите дами. Те са прекалено чувствителни, често пъти раболепни. Повечето от тях изпитват страхове, свързани с бременността, и винаги очакват някой друг да ги успокои. Партньорът играе основна роля в техния живот. Той е водещият в семейството.

Неуверените. Повечето от тях са кротки, нерешителни и предпазливи. Те изпитват страх от бременността и раждането. Постоянно търсят мнението на различни специалисти, четат купища книги и се ровят в интернет.

Самовлюбените. Сред тях са дамите, които са напълно сигурни в себе си и налагат мнението и решението си. Те рядко признават съветите на лекаря, смятат се за компетентни по всички въпроси и за съжаление често допускат сериозни грешки.

Силните. Те са организирани и старателни. Планират всичко, за да избегнат изненадите. Следват правилата, четат много за бременността и очакват всичко да мине, както са го предвидили.

Лекомислените. Тези дами обожават да са център на вниманието и максимално се възползват от бременността си. Ще ги видите с възможно най-разголени и прилепнали дрешки да показват голия си корем. Прищевките им са ежедневие.

Песимистично настроените. Те очакват да им се случи най-лошото. Четат много, но винаги виждат негативната страна на нещата. Настроението им се сменя рязко, а бременността им е изпълнена със страхове.

Флегматичните. Те не могат да си представят бебето, докато не го гушнат в родилния дом. Повечето от тях дори не купуват дрешки, някои под предлог, че “може да се случи нещо лошо”, но по-скоро е от мързел.