Райски остров с палми и кристално море, тихо разбиващи се вълни и разхладителна напитка или пък заскрежени планини и нежно скърцане на снега под краката ви... Какво представлява идеалната почивка за вас? Това е животът без напрежение и стрес, без тревоги и притеснения, където всяка мечта става реалност и може да се наслаждавате на бременността? А раждането... То протича като по филмите – за няколко минути бебето е навън и вие щастливо го гушкате и плачете от радост. Може би си мислите, че това е възможно само в сапунените опери?!


Всъщност съвременният живот на бъдещата майка е изпълнен с много напрежение и постоянен стрес. Блъсканица в градския транспорт, проблеми в работата, караници с партньора, със заядливата продавачка. Има начин да се откъснете от всичко това и да полетите на своя розов облак. Ако усвоите техниката на софрологията или, с други думи – на дълбоката релаксация. През 1960 г. в Мадрид невропсихиатърът Алфонсо Кайседо открива новия метод за физическо и психично отпускане. Науката е  вдъхновена от източните техники йо¬га и зен, както и от самовнушението. Хипнозата, някои йога упражнения, внушението и самовнушението, дълбокото дишане са в основата на софрологията. Освен това се включват и масаж, кинезитерапия, автогенна тренировка, шиацу (вид въздействие посредством натиск на пръстите).

Софрологията пък е наука, която изучава човешкото съзнание. Според тази наука жената трябва да се отпусне напълно и бавно да се опита да слезе в дълбините на своята психика, в зоната на съзнанието между будно¬то състояние и съня. В такъв момент тя може да медитира и да се усети на своя розов облак.

Пълна хармония
Ако се тренирате да изпълнявате упражненията, които  преподава софрологията, може ефикасно да се преборите със стреса и да намерите равновесие между мислите си, емоциите и поведението си. Пълната релаксация ще ви помогне да усетите хармония между външния и вътрешния си свят. Специалистите, които се занимават с тази наука, насърчават да се доверявате на сетивата си, които до този момент са били притъпени и през бременността се изострят, и да развивате способностите си. По този начин можете да подобрите живота си не само духовно, но и да се наслаждавате на всеки миг с бебето.

Време е за почивка
Бъдещите майки, които искат да изпитат пълна хармония, трябва да започнат с тренировките още от първото тримесечие на бременността. Упражнявайте се по няколко минути на ден. Опитвайте се да го правите по едно и също време на деня. Отпускайте се, като слушате монотонна музика. Старайте се да почувствате всяка клетка от тялото си. Игнорирайте външния шум и се съсредоточете върху процесите, които протичат вътре във вас. Важно е да се освободите от всички негативни чувства – страх, агресия, напрежение... Представяйте си какво прави бебето в конкретния момент, как кръвта ви се движи през плацентата, как мъничето мърда в утробата ви, какви сигнали му изпращате чрез подсъзнанието си.

Визуализация
Въображението може да ви помогне да се справите с болката по време на раждането. Техниката се заучава по-трудно, затова трябва практика. Тренирайте я още преди Големият ден да настъпи. Потопете се в свой собствен измислен свят и се опитайте да усетите всички положителни чувства, които си представяте. Отхвърлете страха и безпокойството. Концентрирайте се върху положителните емоции. Визуализирайте само приятни за вас картини, в които няма болка. Представяйте си как бебето излиза бързо и без страдание. Чрез релаксация и визуализация може да се насладите на хармонична бременност и на прекрасно раждане.

Из чуждестранния печат
Симона Симеонова