„Честито – бременна сте!” Ако сте чакали с нетърпение тази новина, сигурно подскачате от радост. В случай че щъркелът ви е изненадал, едва ли тези думи ще сгреят сърцето ви. Каквито и чувства да предизвиква вестта за бебе, ще трябва да свиквате с този факт. Бременността ще ви промени неусетно. Дали обаче сте подготвени за нея? Сигурно сте чували за гаденето, болките в кръста и киселините. Има и някои деликатни подробности, които ще научите през следващите 9 месеца.


Досадна бременност. Болки в краката, огромен корем, бушуващи хормони… Не се притеснявайте – бременността продължава само 40 седмици или точно 9 месеца и половина. Странно защо никой не ви каза това, когато подавахте заявление при… щъркела. Ако се съмнявате, може да направите справка с таблицата за изчисление на термина при вашата акушерка. Все пак не се отчайвайте. Въпреки продължителното чакане, накрая ще прегръщате прекрасно бебе. Заслужава си!

Чудна хубавица. Сияйна кожа, блестяща коса, тяло, пълно с енергия? Сигурно така сте си представяли бременността? Възможно е за няколко седмици да почувствате прилив на живителни сили, но хормоните най-вероятно ще ви изиграят лоша шега и тъмните кръгове и постоянното гадене ще са ваш постоянен спътник. Така, вместо да „разцъфтите”, ще копнеете да полегнете и поспите. Добрата новина е, че след раждането на бебето проблемите ще отшумят и може да се върнете към старата си форма.
Смотан татко. Колкото и любещ да е партньорът ви, вестта за бебето ще предизвиква страх у него. Той се притеснява от предизвикателствата пред новото семейство – дали ще се справи като баща, ще успее ли да осигури всичко необходимо. Ако вашият любим приема новината по-резервирано, дайте му време и не се паникьосвайте. Най-вероятно още при първата среща с бебето той ще се просълзи. Не забравяйте фотоапарата, защото после със сигурност той ще отрича, че това се е случило.

Обновен гардероб. През първите няколко месеца няма да забележите как организмът ви се променя. Затова и в началото на бременността много вероятно е да чуете съвети от доброжелатели, че не си заслужава да харчите купища пари за дрехи за бременни. Нали обаче не искате да се превърнете в истинска повлекана за 9 месеца? Тогава грабвайте портмонето и отделете поне няколко дни, за да си купите някои хубави дрешки за бъдещи майки. Поглезете се с поли, панталони и туники. Така ще се почувствате истинска богиня на бременността. Може да сте сигурна, че парите, които харчите за облекло, са наистина оправдани.
Раждане или мензес?! Само жени, които не са раждали, могат да сравнят родилните болки с болките по време на мензес. Това е все едно да сравните Титаник с рибарска лодка.
Истинско или фалшиво раждане. Ако сте бременна за първи път, повечето приятелки от градинката или от Интернет форума ще ви убеждават, че няма как да сбъркате истинското раждане с фалшивата тревога. Дори в дебелите книги за бременността са изписани десетки страници за симптомите на раждането. Факт обаче е, че понякога фалшивите сигнали са доста добра имитация на истинските и обратното. Ето защо не се колебайте и при най-малкото съмнение тръгнете за болницата, дори и в 3 ч. сутринта.
Голяма промяна. Не се залъгвайте, че бременността няма да промени живота ви. Още от момента, в който видите двете чертички на теста за бременност, трябва да знаете, че до края на живота си нищо няма да е както преди. През следващите 9 месеца ще се подготвяте да станете майка, а всяко решение, което ще вземате, ще е подчинено на детето ви.

Неда Тодорова
психолог