Представяли сте си този вълнуващ ден много пъти, нали? Какви ще са прическата, бижутата, как ще танцувате пред възхитените погледи на всички... Мислено сигурно сте се виждали в сватбена рокля много преди изобщо да срещнете потенциалния младоженец?! Но тъй като животът не винаги се съобразява с нашите планове, ето, че когато най-после ви предоставя възможност да реализирате мечтата си, ви се препречва едно непредвидено обстоятелство: налага се да се пъхнете в най-хубавата рокля заедно с... вашето бъдещо бебче. Какво да се прави – ще трябва да прекроите представата си за перфектна сватба според този факт. Ако това може да бъде някакво успокоение за вас, днес при повечето сватби в главната роля са именно булките с коремчета. Поне това показват наблюденията на жената, която вероятно е видяла най-много младоженки в България – Саша Габровска, директор на Столичния дом за радостни обреди. „Не често има сватби, в които булката е бременна, ами май почти няма такива, в които тя да не е. При това аз виждам само булките, на които вече им личи, а не знам още колко са тези, които са в по-ранни месеци на бременността. Поне 80% от браковете се сключват, защото се очаква дете.


Добре, нека да кажем, че бебето не е причина, а повод.
Такива обаче са фактите. А и това е нещо нормално и хубаво. След като вече съжителството без брак е законно и одобрявано от обществото, каква друга причина може да има една двойка да встъпи в брак, освен детето?!”, казва г-жа Габровска.

Ясно е, че когато очаквате бебе, ще се наложи да организирате празненството във възможно най-кратък срок, ще си изберете рокля “с перспектива” и на тържеството няма да отпивате глътка при всеки тост за младото семейство. Полезно ще ви е също да носите удобни обувки и най-добре ще е да наемете сватбен консултант, който да поеме част от подготовката.
Може би имате доста въпроси и притеснения
как би се отразила сватбената еуфория на малкото човече,
което расте във вас. Прочетете мнението на един уважаван акушер-гинеколог и на три бивши бременни булки.

Д-р Димитър Гунев, акушер-гинеколог, „Майчин дом” –  София:
Бременността не е болест, така че булката с корем, при която няма проблеми и усложнения, може да е напълно спокойна и да се забавлява на сватбеното тържество. Разбира се, в 8-ия месец не е препоръчително да се танцува рок с премятане. По принцип танците не пречат, но всичко е относително. Не защото има опасност от аборт, а просто защото не е удобно с този голям корем да се подскача или да се правят по-резки движения. Добре е бъдещите булки да знаят, че последното нещо, което предизвиква аборт, е травмата. Но когато при бременната има някакви проблеми или усложнения, и обикновени неща могат да се окажат опасни.
Няма определени месеци на бременността, които да са по-подходящи за сватба. Всичко зависи от състоянието на бъдещата майка. Например първите три месеца по принцип са по-рискови, но пък точно тогава абортите са свързани с генетиката на плода и не зависят нито от бременната, нито от докторите. Така че дали в този период ще има сватба, или не, не би се отразило на протичането на бременността. Неудобство може да има само ако жената изпитва дискомфорт.
Не е от значение и дали сватбата ще е дневна, или вечерна. Стига добре да се разпределят ангажиментите през деня, булката и в двата случая може да намери време да си почине.
Що се отнася до алкохола, една чаша шампанско, вино или бира заради ритуала няма да е фатална. Но, от друга страна, при някои организми дори в малка доза алкохолът може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове, да понижи кръвното налягане. Всяка жена трябва да знае как по принцип й действа алкохолът и да го има предвид и през бременността. А и да не забравя, че всичко, което тя поглъща, отива в плацентата. Това се отнася и за цигарения дим. Хубаво е бременната да избягва компанията на запалените пушачи, а също за събитието да се избере помещение с добра вентилация. Най-добре е сватбата да е на открито. Това е подходящ избор и от гледна точка на музиката, защото бебето долавя както състоянието на майката, така и дразнения от външния свят. А силната музика е вид стрес. На открито вибрациите от шума няма да са толкова силни.
Притеснително е, ако жената има болки, кървене, високо кръвно или опасни контракции. Тогава бих я посъветвал да изчака със сватбата, докато състоянието се стабилизира. Вярно, че при организацията на подобно събитие резервациите и поканите се правят доста по-рано и е трудно тържеството да се отложи. В такъв случай се поема и съответният риск.
Ако обаче няма проблеми, свързани с бременността, булката с корем спокойно може да се отпусне и да се чувства здрава жена.

Ето и опитът на три дами, вече минали по пътя към олтара със закръглено коремче.
Аделина Петрова (омъжила се на 26 години, бременна в 5-и месец):
Мисля, че точно навреме си направихме сватбата, защото малко след това коремът ми вече започна доста да расте и да ми тежи. А по време на тържеството нищо не ми дойде натоварващо. Бях много спокойна. Вярно, че отвсякъде чуваш съвети: “Пази се!”, “Почивай си!”... Но и ти усещаш, че трябва да си по-внимателна. По принцип винаги съм във вихъра на танца, но на сватбата бях малко по-сдържана.

Мирослава Сукарева (омъжила се на 23 години, бременна в 4-и месец):
Не бях особено ентусиазирана на моята сватба. Чувствах се ужасно и бях много притеснена. Ядох, пих и танцувах, но без голямо желание (поне в началото). Причината за това не беше, че бях бременна, а че се омъжвах рано. Чувствах се малко глупаво и всичко ми изглеждаше нереално – нещо, което просто трябва да изтърпя. Това най-вече беше, защото не обичам да съм особено в центъра на вниманието. Съпругът ми пък беше много ентусиазиран. Не защото не беше бременен, а защото обича да е главно действащо лице. Ако сега организирах сватбата, нямаше да съм в дълга бяла рокля. Щях да се постарая да изглеждам по-спокойна, положително настроена и по-съпричастна към цялото събитие. Защото най-важното е не суетенето около подготовката, дългата рокля, многоетажната торта, а това, че си срещнала мъжа, когото много обичаш.

Петя Евлогиева (омъжила се на 21 години, бременна в 4-и месец):
Почти не съм участвала в подготовката на сватбата. Със съпруга ми живеехме в София, а се женихме в родния ни град, където родителите ни организираха тържеството. То беше супервесело и не мисля, че ако не бях бременна, щях да се чувствам по-добре. Вярно е, че докато танцувах, малко се притеснявах „нещо да не стане”, но тези мисли не ме спряха и не седнах цялата вечер. Естествено това накара всички лели и баби да се изредят да ми дават съвети. Даже една от тях, която беше акушерка, постоянно вървеше след мен. Не че донякъде нямаха право, но аз не позволих да ми развалят купона. Да си призная – даже накрая се простудих. На другия ден след сватбата посетих гинеколог, но всичко беше наред.
Като цяло спомените ми от сватбата са много хубави. Единственото неудобство беше, че заради бременността постоянно ми се ходеше до тоалетната, а това не е комфортно, когато си с дълга булчинска рокля. Налагаше се някоя приятелка да ми асистира. Може би, ако организирахме сватбата, без да сме притиснати от времето, щяхме да изберем тя да е през лятото, а не през януари. Радвам се обаче, че не я отложихме за след раждането, защото всичко беше страхотно. Бременността не е пречка да се чувстваш пълноценен човек.
Разпръснаха ли се облаците на притеснението, надвиснали над сватбените ви планове? Няма да сте нито първата, нито последната бременна булка. Знайте обаче, че нищо не може да ви попречи да сте най-красивата в очите на вашия любим, както и да се чувствате най-щастливата.

Ани Кашкавалджиева