Добре дошли във второто тримесечие! Неприятните симптоми на ранната бременност неусетно ще отминат, енергията отново ще се влее в тялото ви (поради стабилизиране на производството на хормони, наблюдаваните през предходните седмици състояния на дискомфорт, като гадене, засилено усещане за умора и сънливост, повишена раздразнителност, постепенно ще отшумят). Уголемените гърди вече няма да бъдат чак толкова чувствителни. Съвсем скоро и коремчето ви ще придобие вид на „бременно“ – това, за което си мечтаете още от положителния тест. През този период бебето е с тегло около 57 г и дължина 9-10 см. Възможна е разлика в темпото на растеж при различните деца, но пътят на развитие в утробата следва една и съща посока. Например време е космите да се появят на сцената – малко коса, поникнали мигли, косми по тялото. Защо пък са му притрябвали на бебето телесни косми? Те го предпазват, влизайки в ролята на пухкава завивка. За съжаление, въпреки любопитството ви, все още е рано да научите пола на мъничето.

Любопитен факт е, че увеличеното производство на окситоцин започва още в първите месеци на бременността, тогава, когато започва да се изгражда и връзката майка-бебе. Плодът също започва да синтезира окситоцин в нарастващи концентрации още от 14-ата седмица на бременността, който по-късно се отделя в околоплодните води и околоплодната мембрана и играе активна роля в процеса на раждане. Този окситоцин обаче е от огромно значение и за успешната адаптация на бременната към нуждите на бебето, изграждането и усъвършенстването на така необходимите майчини инстинкти – жизненоважни и за двамата, особено в първите седмици след раждането.

Какво ви очаква при лекаря? След 13-ата г.с. по преценка на проследяващия лекар се правят кръвни изследвания за глюкоза (кръвна захар) и допълнителни биохимични показатели за кръвосъсирване и коагулация (протромбиново време, фибриноген, аPTT (KKB)).

Глюкозата е главен източник на енергия за тъканите в организма и най-общ показател, характеризиращ въглехидратната обмяна. За да не се компрометира резултатът от изследването, то се провежда сутрин на гладно, без да са приемани каквито и да било течности преди това. Това изследване е изключително важно, за да се установи навреме евентуалното покачването на кръвната захар и да се предотвратят възможните усложнения, застрашаващи здравето на бременната или на плода. При бременни с предшестващ диабет трябва стриктно да се проследява стойността на гликирания хемоглобин по време на цялата бременност. В определени случаи бременността може да отключи т.нар. гестационен диабет – изследване за неговото установяване обаче се прави в по-напреднал етап.

Как се храните? Вторият триместър е изключително важен по отношение на правилното формиране на всички органи и системи на бебето, ето защо гласът на разума трябва да бъде слушан по всяко време, а шепотът на изкушението – просто пренебрегнат. Което не означава, разбира се, че от време на време не можете да си позволите малко шоколад или парче от любимата торта. Подгответе се за осезаемо покачване на теглото ви. Както вече споменахме, коремчето започва да личи не само в огледалото (при старателно оглеждане), важно е да се придържате към здравословен режим на хранене. Спазването на диети от суета през бременността е напълно забранено – по друг начин стои въпросът, ако теглото се променя твърде бързо или не се променя изобщо. Във връзка с по-явното покачване на тегло, е възможно да се сдобиете с болки и схващания, най-често в областта на кръста и гърба. Помислете за подходящ спорт по време на бременността. Физическата активност е полезна за цялото тяло, но е възможно да се налага да се въздържате от нея поради лекарско предписание (при предходни спонтанни аборти, скъсена шийка на матката, кървене, прееклампсия, контракции и др.). Помнете – 9-те месеца не са време за започване на нов спорт, особено такъв, поставящ на изпитание чувството за равновесие.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

В този период е възможно да се сблъскате с някои от следните симптоми и неразположения: 

Варикозни вени: Вените на краката са много уязвими, особено при жени, които вече са родили веднъж. Често тези дами усещат напрежение още дори преди да разберат, че ще стават майки. През 9-те месеца рискът от появата на варикозни вени се засилва от увеличения кръвен ток в организма на жената. Това е една от основните причини за появата им. От друга страна, намалява здравината на кръвоносните съдове на бременната и се понижава техният тонус. Това е резултат от хормоналната буря, която се развихря след зачатието. Състоянието на краката се влошава още повече от повишеното налягане във вените вследствие на непрекъснато растящия плод в утробата. Не на последно място промененият състав на кръвта и повишаването на склонността й да се съсирва са сред основните причини за появата на разширени вени през 9-те месеца.

Запушен нос: Докато при повечето майки обонянието през бременността се изостря, има и такива, за които усещането на миризми става почти невъзможно. Това се дължи на промени в лигавиците. Те могат да станат по-чувствителни и подути и да доведат до запушване на носа и постоянни секрети.

Промяна на вкуса в устата: Почти всяка бременна може да разкаже как са се променили предпочитанията ѝ към храната. При някои жени обаче се променя и вкусът в устата. Едни дами го определят като металически, други – като горчив.

Повишен апетит: Разбира се, че хормоните отново са отговорни да хапвате за двама. Тайната е в баланса – истината е, че бременната жена е красива, именно защото носи чудото на новия живот в себе си. Закръглените очертания на бъдещата майка са прекрасни и бъдете сигурни, че новата фигура ви подхожда. Уточняваме – важно да хапвате здравословна храна, но не и да се лишавате с цел сваляне на килограми. Потърсете специалист, ако имате нужда от индивидуални съвети и подкрепа.

Подгетвете се за раждането с Училището за родители на списание "9 месеца":