Какво ли прави бебето в утробата? Занимава се само с важни дела – вече може да прави дихателни движения, да смуче и да преглъща. Да, рожбата ви притежава умението за координация - движи пръстите си, не пропуска също и смученето на палеца. Макар да не усещате, мъничето се върти, премята се, размахва ръчички и рита с крачета. Плодът вече е с тегло около 60-90 г и е дълго 11 см. Очите и ушите заемат своята правилна позиция – с една дума бебето се подготвя за вашата първа среща! През този период плацентата е с дебелина около 1–1 ½ см. В началото на втората половина на бременността тя заема по-голямата част от предната или задната част на маточната стена. Плодът се храни чрез нея. Плацентата изработва ферменти, които разлагат белтъчините, въглехидратите и мазнините на по-прости съединения, способни да преминат „плацентарната бариера”. Голямо значение за правилното развитие на плода има обмяната на витамините. Съществена роля играе наличието на витамин C, фолиева киселина, витамин K, витамин D, калций, фосфор и др. Доказано е, че през плацентата преминават антибиотици, опиати, хинин, никотин, алкохол, кофеин… Живейте здравословно особено в първите пет месеца. Тогава завършва формирането на органите на плода, а плацентарната бариера все още не е изградена. Затова изпращайте на нероденото само най-доброто за развитието му. Откажете се от цигарите, алкохола, намалете кафето до 1 чашка на ден. Отбягвайте големите компании в грипния период. Не използвайте медикаменти без предварителна консултация с акушер-гинеколог. Плацентата има и вътрешносекреторна функция, образува силно активни хормони, които преминават в кръвта на майката.

Някои от неприятните симптоми, които може да изпитате, са:

Кръвотечение от носа: Някои бъдещи майки са изненадвани от кръвоизливи от носа. Дори и да не ви се е случвало преди обаче, няма повод да се притеснявате. Кръвотечението от носа е чест спътник на бременните, особено през второто и третото тримесечие.  Причините са увеличеният кръвен поток, циркулиращ в тялото, и хормоналните промени, настъпващи със зачеването. Това създава напрежение на по-чувствителните носни капиляри и те се пукат. Мембраните на носа се подуват и изсъхват, особено през летните горещини или зимните вечери, когато топлината от парното изсушава въздуха вкъщи. Седнете и облегнете главата си назад. Не е препоръчително да лягате, тъй като кръвта може да се стече към стомаха и да провокира гадене. Постойте поне 4 минути, като натискате с ръка ноздрата, от която тече кръвта. Ако тези мерки не помогнат и кръвоизливът е силен и продължителен, трябва да потърсите помощ от специалист. Възможно е честите кръвотечения от носа да са сигнал за повишено кръвно налягане или за желязодефицитна анемия. Ето защо, ако зачестят, консултирайте се с лекар.

Хъркане: Коремът нараства, теглото се увеличава, в резултат на което се притискат дихателните пътища. Успокояващата новина е, че след раждането досадното хъркане ще изчезне. Със сигурност поне при жените, които преди бременността са спели като бебе. А това пък са четири от пет жени.

•  Разсеяност: Отслабването на паметта засяга най-вече дребните неща от ежедневието. Всъщност тази разсеяност е своеобразна защитна мярка. През 9-те месеца умът ви е толкова ангажиран с кардиналните промени, които стават в тялото и в живота ви, че не регистрира битовите дребнавости, с които се сблъсквате всеки ден. Според канадски учени бъдещите майки, очакващи момиче, са по-разсеяни от бременните с момче. Обяснението на този феномен, което дават изследователите, е, че бременните с момичета имат по-висока концентрация на хорионгонадотропина – хормон, който се образува в плацентата и явно се оказва виновник за намалената памет. 

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Проблеми със зъбите: През бременността голяма част от калция в костите и зъбите на жената се извлича, за да подпомогне развитието на костната и зъбната система на бебето в утробата. Това намалява устойчивостта на емайла и се превръща във фактор за появата на кариеси.  В никакъв случай не оставяйте кариесите нелекувани от страх, че с посещението си при стоматолога ще навредите на вашето бебе. Ако отложите срещата си със зъболекаря за след раждането, можете да си навлечете голяма беда. Възможно е кариесът да прерасне в пулпит – възпаление на нервните и кръвоносните съдове на зъба, и дори в периодонтит – възпаление на костната тъкан около зъбните корени. То може да премине и в меките тъкани и да се стигне до по-тежки възпалителни процеси – абсцеси. Те протичат с непоносима болка, подуване и зачервяване на засегнатото място. Засягат сериозно общото състояние на организма. В резултат може да възникне и интоксикация, която да повлияе негативно и на бебето в утробата.

Подгответе се раждането и отглеждането на бебето с помощта на Училището за родители на списание „9 месеца“: