Бебето продължава да расте бързо и вече е с внушителните размери от 140 г тегло и 60-90 см височина. Мускулите на детето укрепват, а лицето си има очи, мигли, вежди. Клепачите не са отворени, но плодът долавя светлината. Вашето сладурче придобива чувство за допир. Ушите също са на правилното място – уоу, имате си съвършено бебе!

На прегледа лекарят ще се осведоми за теглото и кръвното ви налягане, ще провери сърдечните тонови на плода, размерите на матката, височината на шийката и ще ви назначи изследвания за урина, за кръв и белтък. Ако лекарят прецени, на база биохимичен скрининг, сега е и моментът да се извърши амниоцентеза (процедурата крие рискове от изтичане на околоплодна течност, спазми или кървене. В редки случаи може да се появи инфекция. Рискът от спонтанен аборт също се увеличава при амниоцентеза).

Много жени се притесняват от вида на корема си – вие сред кои сте? Едни искат той да е по-голям, други – по-малък. Трудно е да се прецени какъв ще е коремът на жената още щом забременее. Факт е, че бебето ще се роди с ръст и тегло, почти равни на ръста и теглото, с които се е родил някой от родителите му. Обикновено коремът зависи от големината на плацентата, от еластичността на мускулите, от това колко ще наддадете през 9-те месеца и от количеството на околоплодната течност.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Някои дами държат да съобщят на целия свят, че ще стават майки и да покажат коремчето си дори и то да е съвсем малко. Други пък се опитват да се прикриват почти до 9-ия месец. Кога коремчето ще започне да расте, е строго индивидуално. Понякога това се случва още на 6–7-ата гестационна седмица.  Това се дължи на хормоналните промени, които настъпват в организма. Появяват се симптоми на предменструалния синдром – коремът и гърдите се подуват, настроението често се променя. Първото истинско коремче на бременността може да се появи чак около 12-ата седмица. Тогава изключителна роля играят мускулите на корема. На този етап матката започва да изпълва таза. Ако имате здрава мускулатура, мускулите ще задържат матката и коремчето ви няма да е толкова голямо. Все пак то ще се променя с всеки изминал ден. Когато бебето ви още е малко, то непрекъснато ще се върти и коремът ви ще придобива странни форми. По-късно през бременностт детето вече няма да има толкова пространство, за да шава, дори може да започне да се обръща с главата надолу.

Повечето бременни знаят, че коремът им е като магнит за нахалните ръце на приятелите, но и на напълно непознати. Ако не одобрявате тези докосвания, може просто да изразите чувствата си или да направите гримаса и да изохкате високо. Някои хора искат да споделят радостта и ентусиазма си с вас. Най-вероятно ще установите, че познатите и приятелите ви са склонни да обсъждат тялото ви все едно не съществувате. Няма да мине и ден, без някой да ви е казал, че сте наддали прекалено много или че сте прекалено слаба. Жените, които вече са майки, могат да завиждат на фигурата ви и да пренесат негативните си емоции върху вас.

Не всички интересни неща обаче се случват вътре. Ето някои отличителни белези, които със сигурност ще забележите и върху вашия корем.

Стрии: Има какви ли не съвети за това как да се предпазите от тези червено-синкави белези, които се появяват на много бременни дами. Някои се мажат със скъпи мазила, други си втриват мас и бабешки мехлеми. Най-важното обаче е да поддържате кожата си хидратирана. Само така стриите скоро ще избледнеят и ще станат малки, едва забележими бели линии, които с течение на времето може и да изчезнат.

Окосмяване: Косъмчетата по корема не са типични за всяка бременна, но може да ги очаквате. Те се дължат на хормоналните промени, които настъпват в организма. Едно е сигурно – след раждането ще изчезнат, затова не прибягвайте до драстични мерки за отстраняването им.

Тъмна линия: Някои жени получават ясно очертана тъмна линия през целия корем. Причината за нея пак са хормоналните промени и повишеното производство на меланин. И тук няма место за безпокойство, защото скоро след появата не бебето линията изчезва като с магична пръчка.

Подгответе се за раждането и отглеждането на вашето дете с помощта на Училището за родители на списание "9 месеца":