Отдъхнете си, вие сте бременна и очаквате най-голямото щастие. Промяната в емоциите ви е нормално явление, необяснимата плачливост и приповдигнатото настроение ще вървят ръка за ръка. Продължават промените в тялото и в емоциите под влияние на хормоните, а теглото ви ежедневно се увеличава. Гърдите – също (това е добра новина, нали). Матката ви вече е с размерите на дребен пъпеш, пораснала е дотолкова, че излиза от кухината на малкия таз и в края на месеца ще се установи на 5 см под пъпа.

В 17-ата г.с. плодът е дълъг 13 см и тежи около 150 г. В този период при бременни Rh (-) се взема кръв за титър за антитела. Чрез ултразвуково изследване се оглеждат органите на плода за аномалии. Все по-често се появяват болки в гърба. Възможно е сънят ви да стане неспокоен. Под влияние на хормоните се забавя и перисталтиката на червата, което води до запек и появята на хемороиди никак не е изключена. От гърдите може да потече мътна течност - т.нар. коластра. Телесната мазнина на бебето започва да се натрупва, въпреки това мъничето все още е „кльощаво“ и с прозрачна кожа. Пулсът на бебето е два пъти по-бърз от вашия и се регулира от мозъка.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Следете теглото си. Добре е седмично да не наддавате повече от 0.5 кг. Яжте повече плодове, зеленчуци и храни, богати на белтъчини. Хранете се често, но в малки количества. Пийте течности, но избягвайте газираните напитки. Почивайте, когато можете с вдигнати крака в хоризонтално положение. Ако забележите, че вените се разширяват, носете ластични чорапи, но ги обувайте, преди да пуснете краката от леглото.

През жегите, за да се разхлаждате, вземайте душ, като накрая обливайте тялото с по-хладка вода, а краката – с по-студена. През 9-те месеца алкохолът е табу. При специален повод обаче може да си позволите чаша бира или вино. Ако не се налага, не пътувайте на дълги разстояния с автомобил или с автобус. Включете се в курс за подготовка за раждане, кърмене и отглеждане на бебето. Добре е и партньорът ви да бъде съпричастен с процеса и заедно да посещавате училище за родители.

Някои от симптомите, които може да изпитате, са:

Хъркане: Коремът нараства, теглото се увеличава, в резултат на което се притискат дихателните пътища. Успокояващата новина е, че след раждането досадното хъркане ще изчезне. Със сигурност поне при жените, които преди бременността са спели като бебе. А това пък са четири от пет жени.

Повишено кръвно налягане: Еднократно измереното повишено кръвно налягане не означава, че непременно има заплаха – това би могло да се дължи на бързане или на вълнение от прегледа. Но ако то остава високо при няколко измервания, ще се наложи да почивате повече и да се подложите на допълнителни изследвания. Често в урината може да се установят малки количества белтък. Това се дължи на усилената дейност на бъбреците или на инфекция на пикочните пътища. Налагат се обаче допълнителни изследвания, ако количеството на белтъка в урината се увеличава.

Вагинално течение: Когато е оскъдно, млекообразно и без миризма, течението е нормално. Предназначението му е да предпазва родовия канал от инфекции, така че нека не ви тревожи. Важно е да уточним, че не бива да използвате вагинален душ, за да не нарушите нормалния баланс на микроорганизмите във вагината.

Анемия: Aко при изследване на кръвта се установи, че имате анемия, това означава, че страдате от недостиг на червени кръвни телца (еритроцити). Тези клетки съдържат хемоглобин, който снабдява организма с кислород. Нормално е през бременността нивото на хемоглобина да спадне леко, тъй като част от желязото, необходимо за произвеждането му, преминава в плода. Значителното спадане на хемоглобина обаче означава, че страдате от дефицит на желязо. Може да се наложи да приемате допълнително желязо или фолиева киселина. Добре е да консумирате зеленолистни зеленчуци, нетлъсто червено месо, пълнозърнести храни. Приемайте желязото с портокалов сок, за да се усвоява по-добре от организма, и намалете черния чай и кафето, които нарушават смукването му. В по-сериозни случаи може да се наложи болнично лечение.

Не усещате движенията на бебето: Въпреки че бебетата започват да се движат около 6-ата седмица, вие няма да усетите нищо преди 18-ата седмица. Възможно е да пропуснете много от ритниците на бебето поради заетост или дълбок сън. Ако не ви тормозят някои признаци на бременността като гадене или киселини, не се паникьосвайте, че нещо не е наред, а просто се радвайте на късмета си! Същото се отнася и за размерите на корема – щом лекарят е доволен от резултатите, бъдете доволна и вие.

Разсеяност: Отслабването на паметта засяга най-вече дребните неща от ежедневието. Всъщност тази разсеяност е своеобразна защитна мярка. През 9-те месеца умът ви е толкова ангажиран с кардиналните промени, които стават в тялото и в живота ви, че не регистрира битовите дребнавости, с които се сблъсквате всеки ден.
Според канадски учени бъдещите майки, очакващи момиче, са по-разсеяни от бременните с момче. Обяснението на този феномен, което дават изследователите, е, че бременните с момичета имат по-висока концентрация на хорионгонадотропина – хормон, който се образува в плацентата и явно се оказва виновник за намалената памет. 

Подгответе се за бременността, раждането и отглеждането на бебето с помощта на Училището за родители на списание "9 месеца":