Бременността ви е съвсем осезаема – към края на този месец или в началото на следващия, ще усетите движенията на бебето за първи път. Идва безценният момент, в който ще успеете да приемете, че 9-те месеца са реалност и това не е просто красив сън. Все още е твърде рано мъничето да се появи на бял свят, но важното е, че расте и се подготвя за събитието. Плодът вече е достигнал тегло около 180 г и дължина 12 см – колко хубаво. Други постижения на наследника ви са пръстовите отпечатъци на пръстите на ръцете и краката – ура! Тялото на бебето се заобля, то се упражнява да се свива, премята, да движи ръце и крака. Няма как да пропуснем факта и че се прозява и хълца, истинска забава…

24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата вие с нетърпение очаквате да усетите първото помръдване на бебето си. Когато това стане, може и да не го разпознаете. Първите доловими движения се усещат като леко пърхане – като че ли в корема ви летят нежни пеперуди или мехурчета. Тези усещания ще продължат няколко дни, преди да осъзнаете, че именно това са движенията на вашето бебе. Много бременни ги приемат за... газове. Няма смисъл да се сравнявате с други бременни жени, тъй като всяко бебе е различно по своята активност и развитие. Някои изглеждат много кротки, други – по-палави.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Бебето вече чува различни звуци, които проехтяват през околоплодната течност – шума на кръвта, циркулираща по кръвоносните съдове, ударите на сърцето ви, бълбукането на газовете в храносмилателната система, въздуха, който изпълва белите ви дробове, дори вашето оригване, хълцане и кихане! Бебето долавя и други звуци от външния свят, като уличния трафик, пеенето на птиците, лаенето на кучетата и дори промените във времето (когато малкият човек се появи на бял свят, не се старайте да пазите пълна тишина в дома – дори ритмичните шумове от пералнята и прахосмукачката могат да го приспят). Може да се чувствате глупаво да говорите на корема си, но вашето бебе разпознава и обожава да слуша гласа ви (то го предпочита пред всички други звуци, които стигат до него). Като отчитат промените в активността и в сърдечния ритъм на бебето, учените са успели да установят как протича неговото развитие през последното тримесечие, ако то е особено чувствително към вашия глас. Гласът ви стига заглушен до него, но той го успокоява, дори и след раждането. След 6-ия месец бебето в утробата може да долавя всички шумове, които ви заобикалят в ежедневния живот, и привиква към гласовете, които често чува – на вашия партньор, на приятели и роднини. То не разпознава звуците, но те са стимул за него – по-късно ще се научи да прави разлика между тях. Като насърчавате бебешкия мозък да обработва различни звуци, вие развивате ума на детето Карайте партньора си да говори на бебето през корема ви – след време то дори може да му отговаря чрез поритване.

Някои от симптомите, които може да изпитате, са:

Крампи на краката: Възможни причини за тях са умората от носенето на тежкото коремче, притискането на кръвоносните съдове в краката и липса на витамини и минерали. Може би пръст в този проблем имат и хормоните – накъде без тях, разбира се! Упражненията за разтягане помагат срещу появата на спазми. Когато имате възможност вдигайте краката, бъдете физически активни, но не прекалявайте с натоварването.

Отоци: Ако имате подпухнали глезени и натежали крака, вероятно страдате от отоци (едем). Това е медицинското понятие за задръжка на течности и означава, че в тялото ви се задържа повече вода от обикновено. Отоците се срещат много често през бременността, особено през третото тримесечие и при някои жени може да са по-силно изразени, отколкото при други. С наедряването на тялото ви натискът върху вените се увеличава и кръвотокът се забавя. Вследствие на това, както и под действието на хормоните на бременността в тъканите ви се задържа течност. Отоците се срещат почти при 100% от бременните и се дължат на наличието на повече течност в тъканите, отколкото в кръвоносните и лимфните съдове. Най-засегнати са глезените.

Бучки в гърдите: Гърдите ви започват да се подготвят за кърменето – млечният канал е запушен. Червените и болезнени при допир бучки не означават сериозен медицински проблем. Топлите компреси ще ви помогнат, макар и временно.

Кървящи венци: През 9-те месеца хормонът релаксин може да създаде някои безпокойства при венците. Този хормон омекотява мускулите и дава възможност на матката да се разширява. Венците също са мускули и те се засягат от релаксина. Това ги прави и по-уязвими. Много жени страдат през бременността от възпалени, подути и кървящи венци. В този период най-важното е да миете зъбите си два пъти на ден, и то с мека четка. Посещавайте зъболекаря си редовно и яжте здравословна храна. 

Абонирайте се за канала на списание "9 месеца" в YouTube - там ви очакват разнообразни и полезни лекции със специалисти за родители: