При първа бременност до 17–20-ата гестационна седмица (г.с.) (или при следваща до 16–18-ата г.с.) най-вероятно няма да усещате движенията на бебето. То обаче прави първите си движения много по-рано – в 8-ата г.с.

Само четири седмици по-късно вече рита енергично, свива и отпуска пръстите на краката си, върти китки и глезени и стиска юмручета. Всичко това обаче не стига до вас.

Предстои ви един от най-важните прегледи – феталната морфология! Изследването се извършва между 19-а и 23-а седмица или най-късно между 20-22-а гестационна седмица.

През тази седмица бебето ви е с тегло около 220 г и дължина 14 см. Мъничето в утробата изглежда странно – покрито е мазен филм (верникс), който има защитна функция. Той предпазва чувствителната кожа на плода и я изолира от околоплодната течност. Разбира се, преди бебето да се появи на бял свят, верниксът почти изчезва.

Предполага се, че вече чувствате разтягането на сухожилията, поддържащи нарастващата матка – тревожи ли ви болката? Не бива, защото е нормално да я има. Краткотрайни спазми или прорязвания, но не натрапчиви. Запомнете – ако имате кървене, силни болки, температура или световъртеж, незабавно потърсете своя лекар.

Болките в корема далеч не са единственото нещо, което ще изпитате през бременността. Освен матката и стъпалата ще увеличат своя размер. През 9-те месеца може да ви стане трудно да напъхате краката си в любимите обувки. Стъпалата ви са променили формата си под влиянието на хормона релаксин, който разхлабва ставите и връзките в таза и ги прави по-гъвкави. Този хормон подготвя тъканите за раждането, но засяга и ставните връзки в цялото тяло, включително и в ходилата. Те могат да се разтегнат, да се разширят или да станат по-дълги. При някои бъдещи майки размерът на обувките се увеличава с цял номер. Отеснелите и омалели обувки могат да причинят мехури и разраняване на стъпалата. Затова най-добре си купете един номер по-големи обувки. Не забравяйте обаче, че растящият корем променя центъра на тежестта ви и високите токчета може да нарушат равновесието ви, което улеснява падането. За да избегнете риска, ходете с ниски обувки от естествени материи. Модните високи платформи също не са подходящи за бременни.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

С нарастването на корема допълнителната тежест притиска вените в областта на таза. Това увеличава налягането на кръвта във вените на краката, което може да доведе до образуване на възли. Те изпъкват под кожата – т.нар. варикозни вени. Не всички бременни страдат от тях, но ако сте ги имали и преди забременяването или майка ви ги е имала, вероятността да ги получите е по-голяма. Добрата новина е, че обикновено след раждането те изчезват. Ако не можете да ги избегнете, поне се старайте те да не се влошат. Първото правило е да не седите с кръстосани крака, тъй като това затруднява кръвотока.

Оттук насетне краката ви може да ви се сторят слонски поради подутите глезени. Това се дължи на по-голямото количество кръв, което се произвежда през бременността. Излишъкът вода може да премине от кръвта в тъканите на краката и стъпалата ви. Най-добрият начин да намалите отоците е при всяка възможност да вдигате нависоко краката си и да избягвате продължително време да стоите права. Движете се колкото може повече, за да стимулирате циркулацията на кръвта.

Наясно сте с промените в тялото ви, но анализирахте ли посоката на взаимоотношенията с бащата на детето ви? Разбираемо е и двамата да сте силно развълнувани от предстоящото събитие. Не е изключено и чувствата да бъдат смесени – радост, тревога… Ако не сте достатъчно откровени един с друг, е възможно емоциите да рефлектират негативно върху любовния ви живот. Обсъждайте чувствата си и пазете страстта жива, новите вълнения в сексуално отношение зависят единствено от вас. Коластра по време на интимност? Не е повод за тревога (в края на бременността при някои жени започва производството ѝ, защото тя предшества кърмата). Можете да се посмеете и да продължите с нежните ласки.

Абонирайте се за канала на списание "9 месеца" в YouTube - там ви очакват разнообразни и полезни лекции със специалисти за родители: