Поглеждате към корема си и… установявате, че той вече е с размерите на пъпеш. Свикнахте ли с мисълта, че скоро ще прегръщате своето бебе? Преди Голямото събитие обаче ви очакват други емоционални срещи с чудото в утробата. Обикновено всяка среща с нероденото ви бебе с помощта на ехографа е съпроводена от голямо вълнение. Интересува ви преди всичко най-важният въпрос: наред ли е всичко с детето?

Какво се наблюдава през 20-ата гестационна седмица (г.с.)? Ехографският преглед между 18-ата и 20-ата г.с. установява дали бебето ви се развива правилно. Бебето тежи около 280 г и е дълго 16,25 см и има достатъчно място за акробатичните си номера. Съвсем скоро ще се уверите лично в тези му способности!

Ехографът провежда висококачествени звукови вълни през матката ви, които отскачат от бебето и се превръщат в образ. Най-силно „ехо” се получава от твърдите тъкани като костите, които на екрана изглеждат бели. Меките тъкани пък са петнистосиви. Течността не връща звука, затова пространствата като стомаха, пикочния мехур, кръвоносните съдове и околоплодната течност изглеждат черни. Да видите бебето си на екрана, е много вълнуващо емоционално преживяване. Вероятно ще получите и снимка от тази среща, която ще запазите като скъп спомен от 9-те месеца. В този срок може да се узнае полът на бебето, но само ако искате. Споделете с лекаря какво е желанието ви. Ако рожбата ви се окаже момиче – матката му е вече напълно оформена, а в яйчниците са се настанили над 7 милиона яйцеклетки, все още недоразвити. При раждането яйцеклетките ще бъдат около 2 милиона. Очаквате момче? В такъв случай е добре да знаете, че тестисите му са започнали да слизат от коремната кухина, в момента скротума се оформя, но след месец или малко повече, те ще се спуснат в него. 

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Какво наблюдава специалистът?

Глава, гръбнак и корем. Формата и вътрешната структура на бебешката глава се оглеждат за наличието на евентуални проблеми. Специалистът проверява лицето за признаци на цепнато небце.  Гръбнакът се проследява, за да се установи дали са налице всички прешлени, правилно ли са подредени. Важно е и дали кожата изцяло защитава гръбнака. Проследява се и дали коремната стена покрива отпред всички вътрешни органи. Плацента. Плацентата може да се намира отпред или отзад в матката и може да е близо до дъното (фундуса) ѝ. Ако е разположена ниско, тя се простира към шийката и ще ви накарат да отидете на повторен преглед през 3-ото тримесечие. Ако плацентата не е заела позиция към дъното на матката, възможно е да се планира раждане с цезарово сечение. Пъпна връв и околоплодна течност. Специалистът ще търси трите кръвоносни съда в пъпната връв и ще провери дали количеството на околоплодната течност е достатъчно, за да може бебето ви свободно да се движи в нея. Сърце. Проследяват се размерът и формата на сърцето и пропорциите на четирите му кухини. Проверява се дали клапите, които контролират кръвотока през сърцето, се отварят и затварят с всеки сърдечен удар. 

Ако нещо не е наред? При този преглед половината от аномалиите, които могат да се срещнат при новороденото, вече са видими. Сериозните проблеми включват структурата на главата, дефекти на коремната стена, големи аномалии на крайниците, спина бифида (отворен гръбнак), синдром на Даун, бъбречни проблеми, дупка в мускула, разделящ гръдния кош и стомаха, излишна течност в мозъка и сърдечни проблеми. Възможно е вашето бебе да се справи с тях, но може и да остане евентуален проблем. Малките отклонения от нормалната анатомия най-често изчезват в рамките на няколко седмици, но някои от тях може да са причинени от хромозомни дефекти и да са нужни по-нататъшни изследвания.
Ако при ехографския преглед се установи подозиран или потвърден проблем, лекарят ще ви информира веднага и прегледът ще се повтори през следващите дни. Налага се около 15% от ехографиите да се повторят, но при повечето от тях не се откриват сериозни проблеми. Какъвто и да е резултатът, вие ще бъдете подкрепяни от екип от акушерки, акушер-гинеколози и специалисти по фетална морфология.

Някои от неприятните симптоми, които може да изпитате, са:

Запек: Бременността неминуемо променя навиците ви по отношение на тоалетната. В един момент ще тичате да пишкате, през следващия ще търсите тоалетната пришпорена от диария, която често се сменя със запек. Повишените нива на естрогените и прогестерона се отразяват неблагоприятно на храносмилателната система. Хормоните на бременността забавят преработването на храната в червата, което води до запек. Някои бъдещи майки установяват, че перисталтиката на червата им води до разстройство. Недостигът на течности също може да засегне храносмилането. Организмът се запасява с повече течности за развитието на бебето. Ако не увеличите поемането на течности, за да компенсирате това, или пък губите повече течности поради повръщане, може да се обезводните. Затова през целия ден по-често пийте вода.

Стомашни киселини: Обикновено киселините се появяват след второто тримесечие на бременността. Матката нараства, теглото на жената се увеличава, диафрагмата се повдига. Доказано е, че разхлабването на долния пръстен на хранопровода се получава поради хормоналното преустройство и поради чисто анатомични причини. В резултат киселите стомашни сокове преминават към хранопровода, започват да дразнят лигавицата му и се появява усещане за връщане на храна, за киселини. С доказан ефект в профилактиката срещу киселините са храненето с по-малки порции, но по-начесто, междинните закуски между основните три хранения за деня; спането на по-висока възглавница, избягването на пикантните храни, носенето на по-широки дрехи. Много важно е и да не се яде късно вечер.

Раздразнена кожа: Когато сте бременна, е възможно кожата ви да стане твърде чувствителна. Не се учудвайте, ако любимата ви козметика, вече не действа благоприятно, а дори напротив. Появата на обриви ще се облекчи с подходящата терапия, предназначена за бъдещи майки – преди да изберете продукти, споделете за състоянието си с дерматолог.

Бърз растеж на косата и ноктите: Ноктите растат толкова бързо, че се налага често да сменяте лака си? Разбира се, хормоните са отговорни  – към тези приятни „неприятности“ прибавяме и дългата коса. Това не е дискомфорт, но е състояние на бременността, а след раждането е възможно да се случи точно обратното. Но сега, през 9-те месеца, повишеният приток на кръв и забързаният метаболизъм подхранват клетките на ноктите и косата.

Абонирайте се за канала на списание "9 месеца" в YouTube - там ви очакват разнообразни и полезни лекции със специалисти за родители: