По средата на пътя сте. Поздравления! Отчетливите и координирани движения на бебето съвсем ясно напомнят за присъствието на вашето дете.

Ръцете и краката на малчо вече са пропорционални, хрущялите се вкостеняват, всичко се случва по план. Знаете ли, че околоплодната течност бива поглъщана от бебето всеки ден? Мъничето усеща вкуса на храната, която консумирате и ще развие предпочитания към нея

В 21-вата г.с. плодът е дълъг около 18-24 см и тежи около 320-390 г. Бебето Какво следва? При бременни Rh(-) се взема кръв за антитела. Провеждат се рутинните консултации, на които се проследяват теглото, нарастването на матката, кръвното налягане, урината се изследва за албумин. По време на прегледа при проследяващия бременността акушер-гинеколог отново ще чуете сърдечни тонове на плода.

Възможно е да се появят запек и хемороиди. Яжте повече храни, съдържащи калций и магнезий – мляко, сирене и др., и целулоза, за да се преборите с ленивостта на червата, т.е. със запека.

Не се притеснявайте от натрупването на килограми. Отлагането на по-голямо количество тлъстина по корема предпазва плода и от изстудяване. В случай че качвате повече от 500 г седмично, изключете сладките и тестените произведения от менюто си.

Ако ви се появяват крампи (схващане) на мускулите на краката, за да премине схващането, изпънете крака в коляното и свийте стъпалото силно напред към лицето си. Пробвайте нови пози, за да спите по-спокойно. Малките уши на бебето се настройват към вашия глас – то  ви чува, затова му говорете и пейте. След раждането същите мелодии ще го успокояват.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

В този период може да се увеличи секрецията от влагалището. Ако промени цвета си към жълто и се появи неприятен мирис, това може да е сигнал за инфекция. Незабавно се обърнете към лекар.

Поради разтягане на кожата на корема може да я усещате много суха и да получите сърбеж. Намазването с хидратиращ крем ще ви облекчи. Поддържайте формата си с леки гимнастически упражнения или плуване. Включете се в курс за подготовка за раждането – училището за бъдещи и настоящи родители на списание „9 месеца“ ви очаква.

Някои от неприятните симптоми, които може да изпитате, са:

Болки в гърба: Тялото се подготвя за Големия ден и това води до някои странични ефекти. Ставите на малкия таз започват да се разхлабват, целта е бебето да премине по-лесно по време на раждането. Това и тежестта на корема ви, съгласете се, нарушават баланса на красивото женско тяло. Не стойте дълго време на крак, нито пък прекалявайте с позата в седнало положение. Избягвайте да вдигате тежко и стриктно следете килограмите си.

Пигментни петна: Вариациите на тема „пигментция” се отразяват и на кожата. На много бъдещи майки се налага често да посягат към фон дьо тена, за да прикриват тъмните петънца, които се появяват по лицето им през бременността. Увеличеното производство на пигменти води и до появата на т.нар. линеа негра – тъмна вертикална линия, спускаща се под пъпа, както и до потъмняването на ареолите на гърдите.

Сухота на очите: Можете да усещате дразнене и дискомфорт. Отново са виновни хормоните – причиняват понижено сълзоотделяне. Не е изключено, ако имате далекогледство или късогледство, те да се влошат, но след раждането ситуацията ще се нормализира.

Сърбящ корем: Разтягането на корема е доста голямо изпитание за кожата. Дори и да я обгрижвате добре с качествени масла, възможно е от време на време да усещате сърбеж.

Болки в ставите и връзките: Промененият център на тежестта и отпускането на ставните връзки е възможно да доведат до неприятни болки в гърба и кръста, както и до притискане на нерв. Масажи, упражнения за разтягане и по-малко стоене на крака могат да облекчат тези усещания.

Уголемени стъпала: Разширените стави на пръстите са нищо в сравнение с по-големия номер обувки, които някои бременни се налага да носят. От една страна, това се дължи на факта, че краката се подуват от повишеното задържане на течности в организма. От друга – на подуването на ставите и връзките. В крайна сметка стъпалата на някои майки се разширяват дотолкова, че носенето на любимите тесни ботуши става невъзможно. Но има и такива, чиито стъпала буквално се удължават. И то с от един до няколко милиметра.

Абонирайте се за канала на списание "9 месеца" в YouTube - там ви очакват разнообразни и полезни лекции със специалисти за родители: