Може би все още свиквате с мисълта, че ще ставате мама, а промените в настроението никак не липсват – смях, сълзи, радост и тъга се редуват, едно е сигурно – трудното съсредоточаване е факт и няма намерение да ви напусне скоро.

Истината е, че вече сте преполовили 9-те месеца и ако все още пазите в тайна „голямата новина“, всеки момент ще бъдете разкрити.

През този период бебето продължава активно да се развива, сетивата му определено не изостават, напротив – вкус, зрение, слух, допир – всички те имат прогрес.

В момента бебето е дълго около 21 см и тежи 450 г. Да, от малката точица през първите седмици на бременността, сега то (в края на петия месец) се е превърнало в оформено човече в края на петия месец.

Бебето вече реагира на светлина, макар клепачите му да са затворени, ако насочите прожектор към корема си, ще се уверите в това. Важно е да отбележим, че наследникът ви вече чува различните шумове из утробата ви – туптенето на сърцето, песента на червата, движението на кръвта, разбира се, гласовете на родителите си, както и всички останали силни звуци от външния свят. Освен това бебето се упражнява да държи и стиска – под ръка няма нищо подходящо за тази цел освен пъпната връв.

Вече не бъркате ритниците на мъника с газове, нали? Новият живот, който расте във вас, е енергичен и ще напомня често за себе си – но, запомнете – възможно е да има дни, когато дребосъчето няма палаво да шава насам-натам. Не изпадайте в паника – това е абсолютно нормално за този етап на бременността. Факт е, че плодът се движи почти постоянно, но не всички негови движения са достатъчно силни, за да ги почувствате. Скоро ще разберете, че колкото повече се движите, толкова приспивно и спокойно това ще повлияе на бебето. Малките герои са най-активни и палави през нощта – не сте изненадани, нали? Вашата почивка никак не означава такава и за плода.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Вече си имате красива снимка на бебето, на която не се налага да гадаете „какво се вижда на изображението“ (спомняте ли си онзи епизод на „Приятели“, когато Рейчъл (заедно с Рос) беше на първия си преглед след положителния тест?!). Полът също не е мистерия – имате пълна свобода да изберете цветовете на бебешката стая.

Как изглежда коремчето ви? Припомняме, че не бива да се сравнявате с другите бъдещи майки – при някои жени плода е високо, при други – ниско. Зависи колко килограми сте качили, какви са физическите ви особености и как е разположена матката.

На прегледа през този период лекарят внимателно ще проследи сърдечните тонове на плода, ще се увери, че теглото и кръвното ви налягане са в норма и ще ви назначи изследвания за урина, кръв и белтък. Няма да подмине огледа и на матката. Не се колебайте да му споделите, ако имате оплаквания или тревоги.

Някои от неприятните симптоми, които може да изпитате, са:

Стрии: Рязкото увеличаване на теглото, бързото израстване през пубертета, както и бременността водят до силно разтягане на колагеновите и еластиновите влакна. Тази промяна в тяхната структура често причинява разкъсване в отделни участъци. На повърхността това се вижда като познатите на всички ни продълговати и леко хлътнали белези, наречени стрии. Консултирайте се със специалист, който да ви препоръча подходяща козметика – едва след раждането, можете да преминете към естетически корекции при дерматолог.

Крампи: Недостигът на магнезий може да провокира не само крампи, но и да създаде риск от преждевременни родилни контракции, дори от спонтанен аборт. Жените, които са имали повишено кръвно налягане преди зачеването, също трябва внимателно да следят нивото на магнезия в организма си. Допълнителен прием на минерала под формата на таблетки е препоръчителен само по лекарска препоръка.

Световъртеж: Причините да ви се вие свят са различни – ниско кръвно и намален приток на кръв към мозъка, ниска кръвна захар, натискът  на нарастващата матка върху кръвоносните ви съдове, непроветрени помещения или липса на прием на достатъчно течности.

Запек: Червата страдат като пикочния мехур от нежеланата за тях атака на прогестерона и... стачкуват. Резултатът обикновено е запек. При все по-голямото стесняване към края на 9-те месеца много бременни изпитват сериозни затруднения. Запекът е особено неприятен, тъй като без друго червата са достатъчно натежали. Пийте повече течности, движете се колкото може по-активно, консумирайте храни, богати на баластни вещества. Яжте сушени сини сливи, накиснати във вода, и изпивайте водата, в която са киснали. Няколко хапки кисело зеле също могат да ви помогнат.

Киселини: Мъчителното парещо усещане се получава, когато мускулът, затварящ долния отвор на хранопровода, се отпуска и започва да пропуска нагоре стомашно съдържимо. Това дава възможност на стомашните киселини да проникват в хранопровода. Бременните често страдат от това състояние поради две причини. На първо място, хормонът релаксин, който разхлабва ставите и съединителната тъкан, за да осигури по-лесно раждане, забавя храносмилането ви. При това храната се задържа по-дълго в стомаха и предизвиква образуване на повече киселини. На второ място, растящото бебе притиска стомаха и долния отвор на хранопровода, което увеличава възможността киселините да проникват в хранопровода. Хранете се по-често, но с по-малки порции – заемете възможно най-изправената стойка. Не е изненадващо, че киселите и пикантни храни създават повече стомашна киселина. Избягвайте цитрусови плодове, домати, лук, чесън, кофеин, шоколад, газирани напитки и други кисели храни. Също така избягвайте да консумирате пържени или мазни храни, които забавят храносмилането.

Абонирайте се за канала на списание "9 месеца" в YouTube - там ви очакват разнообразни и полезни лекции със специалисти за родители: