Намирате се в последния месец от второто тримесечие – шестия. Големият ден наближава, но да не забравяме – бебето трябва още доста да расте, докато е напълно готово за първата си глътка въздух.

Не ви е никак скучно, нали? Движенията на малчо се редуват с газовете, които понякога са наистина досадни. Колко е хубаво, че ръцете и краката на плода укрепват все повече, придобиват сила и уверено се движат – дори се виждат през корема ви. Усещате и хълцането на бебето, признайте си! Макар и умело да набира преднина, вашият наследник все още не е натежал достатъчно, само почакайте да минат още два месеца, когато вече няма да виждате краката си.

Бебето е с тегло около 500 г и е дълго цели 21 см. През тази гестационна седмица кожата на бебето е леко сбръчкана. Растежът й е по-бърз от натрупването на мазнините и тъй като мазнината не може да я изпълни, кожата виси надолу от тялото на вашето малко чудо. Разбира се, всичко ще си дойде на мястото съвсем скоро.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

До края на шестия месец бебчо ще удвои теглото си, а щом мастните депа се появят, мъничето няма да изглежда прозрачно (в момента костите и органите се виждат).

Как изглежда коремчето ви сега? Чували сте израза „сякаш си глътнала футболна топка“ – положението е такова. Към момента матката ви е с размери на баскетболна топка и се е издигнала на около 4-5 см над пъпа, до края на месеца ще се увеличи още.

Някои от неприятните симптоми, които може да изпитате, са:

  • Лоша памет: През бременността е възможно да започнете да забравяте. Това се среща често и варира от лека разсеяност до по-значителна загуба на паметта. Някои учени предполагат, че мозъкът на жената се свива с 5% по време на бременността… Спокойно! Той възстановява нормалния си обем след раждането.
  • Сърбеж: Възможно е да усещате сърбеж по корема. Той е често срещан и вероятно се дължи на опъването на кожата при нарастването на корема. Някои жени получават сърбеж и по краката и по ръцете. Но ако ви сърби по цялото тяло, споделете с акушерката си. Много рядко, но това може да е симптом за сериозно нарушение във функционирането на черния дроб.
  • Безчувственост на ръцете: Причина за това може да бъде подуването на тъканите, които притискат нервите. Изтръсквайте ръце периодично – би трябвало да ви олекне, но задължително се консултирайте и с лекар. Добрата новина е, че след раждането тези симптоми би следващо да изчезнат.
  • Хемороиди: Вероятността тези малки неканени гости да се появата е огромна – за съжаление, ректумът (както и краката) е предразположен към разширени вени. Избягвайте запека, той благоприятства „раждането“ на хемороидите. Редовно правете упражнения, приемайте достатъчно течности, не стойте в седнало положение твърде дълго време.
  • Засилен апетит: Най-лесният и бърз начин да напълнеете е да ядете, когато не сте гладна. Това много често се случва при бременните и родилките.
    Има голяма разлика между глад и апетит. Добре е те да се разграничават. Истинският глад е физическо състояние, което се появява при нуждата на организма от храна. То е свързано с чувството на празнота в стомаха, на световъртеж поради спадане на кръвната захар, слабост, лошо самочувствие, повишена раздразнителност. Апетитът пък е желание за ядене, а не нужда от храна. Той се провокира от навика (виждате нещо вкусно и веднага посягате към него), промените в настроението (депресия, нещастие, извънредни ситуации), бременност, раждане, скука.
  • Ринит на бременността: Обичайно свързваме бременността с такива неразположения като сутрешно гадене, болки в кръста и гърба, потене, хемороиди, отекли крайници, повишена сънливост. Оказва се, че има още едно сравнително често срещано оплакване, характерно за този период. Става въпрос за т. нар. „ринит на бременността” , за чието съществуване повечето бременни жени не подозират. А с него се сблъскват към 30-40% от бъдещите майки. Ако и вие сте една от тях, не бързайте да изпадате в паника. Полезно е да знаете, че ринитът на бременността обичайно изглежда като хрема вследствие на настинка, но всъщност се дължи на хормоналните промени в тялото през този период. Със сигурност да си с постоянно запушен или течащ нос е изключително дискомфортно и досадно, но има начини да си помогнете. Освен това неразположението отминава от само себе си около 2 седмици след раждането. Също така е напълно възможно причината за запушения или течащ нос да е комбинирана – например алергия, съчетана с ринит на бременността. При всички случаи е добре да споделите оплакванията с наблюдаващия ви лекар, за да се прецизира причинителят и да се предприеме навременно и адекватно лечение, което да облекчи състоянието и да ви предпази от евентуални усложнения.

Абонирайте се за канала на списание "9 месеца" в YouTube - там ви очакват разнообразни и полезни лекции със специалисти за родители: