В този период сигурно сте уморена, трудноподвижна, нямате желание за работа и предпочитате повече да си почивате. Дискомфортът може да се запечата в паметта на плода и в бъдеще да отключи стрес при него. Затова толкова полезни за бременната са любимото хоби, интересната книга, хубавият филм, разходките сред природата. С тяхна помощ се прогонват депресивните мисли, а това е грижа за психичното равновесие на бъдещото дете.

Към момента бебето тежи около 680 г и дълго към 22 см.

Мъничето има мигли, вежди и коса, но все още липсва пигмент и вместо мечтания от мама цвят – рус, кафяв или черен, косата е снежнобяла. Лицето на вашето сладурче е почти оформено, определено след раждането ще държите в ръцете си истинското съвършенство. Лекарят ще ви информира, че детето наддава с по около 180 г седмично – трупа се бебешка мазнина, костите, мускулите и органите продължават да растат.

По време на рутинния преглед при лекаря, проследяващ бременността ви, специалистът ще обърне внимание на урината за кръв и белтък, ще измери височината на горната част на матката, ще провери за наличието на отоци при дланите и стъпалата.

Страхувате ли се от раждането? Недейте – образовайте се! Когато сте наясно какво, защо и как се случва в тялото ви, ще приемете този процес много спокойно и ще влезете в родилна зала с увереност в успеха. Важно е заедно с бъдещия татко да посещавате лекции за родители – на място или онлайн. Списание „9 месеца“ създаде първото училище за майки и бащи в България преди повече от 20 години. Ние знаем колко безценна е подготовката по време на 9-те месеца, особено за момента на раждането. Нерядко именно неизвестността се превръща в причина да се притеснявате постоянно, а не бива да бъде така.

Направете си план за действие – преценете дали желаете упойка или не, осведомете се за секциото, както и проучете ползите от нормалното раждане за бебето и майката. Но не изпадайте в крайности, най-важен е крайният резултат. В крайна сметка появата на нов живот се случва още откакто светът съществува, със сигурност ще се справите!

Няма как да пропуснем да споменем кои са основните симптоми на прееклампсията (едно  от най-сериозните усложнения, което може да настъпи по време на бременността, и то без очевидна причина. За съжаление, понякога то се развива много бързо и трудно се открива дори от лекарите):

• Болки в стомаха;

• Смущения в зрението;

• Сърбеж по тялото;

• Необяснимо увеличаване на теглото;

• Главоболие без причина;

• Подпухване на лицето и дланите.

Друго състояние, което може да възникне, е диабетът на бременността. Хормоните на бременността противодействат на хормона инсулин, който разгражда кръвната захар. Това не е проблем при здравите жени, но при жените с повишен риск от диабет (семейно предразположение, наднормено тегло...) може да се стигне до нарушение в обмяната на захарта. Как се установява? Най-точно със следния тест: кръвта се изследва един час след изпиването на захарен разтвор. Ако кръвната захар показва повишена стойност, тестът се повтаря в друг ден при по-строги критерии. Този път на гладно се изпива захарен разтвор с по-висока концентрация и кръвта се изследва трикратно през определени интервали. Ако отново определени гранични стойности на кръвната захар са повишени, на бременната се поставя диагноза диабет. 

При майката се покачва рискът за повишено кръвно налягане, инфекции и преждевременни контракции, както и за по-късна изява на „истински” диабет. Бебетата на жени с гестационен диабет по-често се раждат със секцио, тъй като вследствие на повишената захар те са с по-високо тегло при раждането. Въпреки това органите им не са напълно зрели при появата им на бял свят. Освен това по-късно при тези деца има повишен риск от диабет.

Когато 9-те месеца се проследяват прилежно, няма да имате повод за тревога – доверете се на своя лекар и споделяйте с него всичко, което ви вълнува по отношение на здравето ви през този период.

Абонирайте се за канала на списание "9 месеца" в YouTube - там ви очакват разнообразни и полезни лекции със специалисти за родители: