Вашето мъниче продължава да расте много бързо и разбира се, да се променя! Увеличеният обем на кръвта и тежестта на бебето затрудняват кръвообращението ви. В 25-ата г.с. бебето е дълго 30 см и тежи 700 г.

Съвсем скоро белите дробове на бебето започват да образуват сърфактант (субстанция, нужна, за да се поддържат отворени най-крайните разклонения на белите дробове и да се развият след раждането) – те все още не са готови за пълноценно дишане, очаква ги още път, докато това се случи.

Определено обаче към края на тази седмица ще започнат да се подготвят за първата глътка въздух. Досега ноздрите на бебето са били запушени, но тепърва сега започват да се отварят – и как иначе, та нали трябва малчо да започне с упражненията по дишане. Под кожата на мъничето се образуват капиляри, които се изпълват с кръв и не на последно място – гласните струни са развити и бебето понякога хълца.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Бебето се движи много активно. Мускулите на ръцете и краката му вече са добре оформени. То може да постави палеца в устата си. Плодът се развива не само физически, но се превръща в съзнателна и чувствителна личност. Той чува вашия глас, музиката може да го събуди от сън. Бебето умее да набръчква челото си, да криви устните или да отваря и затваря устата си, да плаче.

Полезни съвети за мама:

Намазвайте редовно кожата на корема със зехтин, ланолин или с козметични кремове, а срещу отоците – с гелове, съдържащи камфор или ментол.

Вечер правете упражнения за отпускане на гърба. Това ще ви помогне по-лесно да понасяте тежестта на бебето.

За да предотвратите образуването на разширени вени, разхождайте се повече. Движението подобрява кръвообращението.

Регулирайте дефекацията (запека) чрез храната или с помощта на специални слабителни средства за бременни. Не използвайте обичайните лаксативи. Те могат да предизвикат контракции.

Затрудненията в дишането, болките ниско долу в корема, втвърдяванията и разпусканията на матката са от т. нар.

Бракстон Хикс, или подготвителни контракции. Те са подобни на контракциите за раждане, но не са болезнени и са краткотрайни. Ако се появят повече от 5 контракции за 1 час или започне да изтича секрет от гениталиите, веднага потърсете акушер-гинеколог.

Движете се през деня и хапвайте лека храна преди лягане. Ако имате проблеми със съня, движението ще ви се отрази добре, както и ограничаването на течностите след 18:00 ч.

• Споделяйте всяка промяна и ново усещане с партньора. Понякога нервите ви са опънати и сигурно не ви е до комуникация с никого, но бебето освен майка, си има и баща, не изолирайте мъжа от 9-те месеца. Имате нужда от неговата подкрепа, както и да чувствате, че не сте сама в това приключение.

Абонирайте се за канала на списание "9 месеца" в YouTube - там ви очакват разнообразни и полезни лекции със специалисти за родители: