Бременността напредва – бебето расте и в коремчето на мама вече няма толкова широко пространство за него, колкото в началото. Това няма да спре малчо да бъде активен – той ще продължава да размахва  ръчички и да напомня за себе си с ритници. Плодът чува и реагира на шумове,

Сутрин се оглеждате в огледалото и с любов докосвате наедрялото си коремче – някои жени се тревожат, че коремът им не е достатъчно голям за този срок на бременността, защото се сравняват с други бъдещи майки. Важно е да знаете, че коремът не расте с една и съща скорост при жените. Няма определен размер за различните периоди на бременността. При всички положения обаче размерът на корема е показател за развитието на бебето и лекарят ще го следи при всяка консултация. Големината зависи от височината и широчината на таза, които имат значение за разположението на бебето. При по-дребните жени коремът бързо изпъква напред и бременността личи по-рано.

Към настоящия момент бебето ви тежи почти килограм и е дълго над 23 см.

Сигурно много пъти сте си представяли как ще изглежда бебето, когато се роди, може би имате предпочитание и за цвета на очите му. Е, ирисът на очите все още няма достатъчно пигментация – разполагате с още време да си помечтаете по този въпрос. Любопитен факт е, че този през двадесет и седма гестационна седмицаочите на мъника започват постепенно да се отварят. Малките клепачи, прилежно слепнали през отминалите месеци, ще разцъфтят като красиви цветя. Вижда ли бебето? Разбира се – не само, че вижда, но и чува отлично. Говорете му, разхождайте се, слушайте класическа музика – детето ще реагира на шум или ярка светлина.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Очаква ли ви нещо ново при лекаря? Би следвало консултацията през шестия месец да не крие особени изненади. Проследяващия бременността акушер-гинеколог ще провери как е нараснало теглото ви, ще премери кръвното ви, разбира се, ще проследи и сърдечните тонове на плода. Матката също ще получи внимание – важни са нейните размери, както и разположението на бебето. Не пропускайте да споделите, ако имате оплаквания или тревожни симптоми.

Може би вече сте забелязали, че когато през деня сте в движение, сякаш не успявате да доловите движенията на бебето – не бързайте да се тревожите в такива ситуации. Причината е, че когато сте активна, мъничето се успокоява и се унася от ритъма на тялото ви. Всяко бебе е индивидуално и не бива да бъде сравнявано със себеподобните си – някои човечета ритат по-активно от други. Друг фактор, който ще ви попречи да усещате ясно как мърда бебето, е разположението на плацентата (ако тя е в предната част на матката, по-слабо ще чувствате движенията на плода).

Някои от неприятните симптоми, които може да изпитате, са:

Лоша памет: През бременността е възможно да започнете да забравяте. Това се среща често и варира от лека разсеяност до по-значителна загуба на паметта. Някои учени предполагат, че мозъкът на жената се свива с 5% по време на бременността… Спокойно! Той възстановява нормалния си обем след раждането.

Сърбеж: Възможно е да усещате сърбеж по корема. Той е често срещан и вероятно се дължи на опъването на кожата при нарастването на корема. Някои жени получават сърбеж и по краката и по ръцете. Но ако ви сърби по цялото тяло, споделете с акушерката си. Много рядко, но това може да е симптом за сериозно нарушение във функционирането на черния дроб.

Безчувственост на ръцете: Причина за това може да бъде подуването на тъканите, които притискат нервите. Изтръсквайте ръце периодично – би трябвало да ви олекне, но задължително се консултирайте и с лекар. Добрата новина е, че след раждането тези симптоми би следващо да изчезнат.

Хемороиди: Вероятността тези малки неканени гости да се появата е огромна – за съжаление, ректумът (както и краката) е предразположен към разширени вени. Избягвайте запека, той благоприятства „раждането“ на хемороидите. Редовно правете упражнения, приемайте достатъчно течности, не стойте в седнало положение твърде дълго време.

Засилен апетит: Най-лесният и бърз начин да напълнеете е да ядете, когато не сте гладна. Това много често се случва при бременните и родилките.
Има голяма разлика между глад и апетит. Добре е те да се разграничават. Истинският глад е физическо състояние, което се появява при нуждата на организма от храна. То е свързано с чувството на празнота в стомаха, на световъртеж поради спадане на кръвната захар, слабост, лошо самочувствие, повишена раздразнителност. Апетитът пък е желание за ядене, а не нужда от храна. Той се провокира от навика (виждате нещо вкусно и веднага посягате към него), промените в настроението (депресия, нещастие, извънредни ситуации), бременност, раждане, скука.

Абонирайте се за канала на списание "9 месеца" в YouTube - там ви очакват разнообразни и полезни лекции със специалисти за родители: