Как неусетно лети времето! Вече сте в 27-а гестационна седмица или иначе казано – добре дошли в края на шестия месец (последният от второто тримесечие). Това е повод за радост, защото раждането е наближава. Все по-често усещате движенията на бебето. Вашето сладурче е изумително и доказателството е, че в момента то притежава повече вкусови рецептори, отколкото ще има след появата си на бял свят. Мъничето активно усеща какво похапва мама и определено взима отношение спрямо различните вкусове на храните. Не се изненадвайте, ако усетите силни ритничета, след като сте консумирали нещо лютиво – това действие, няма да остане незабелязано от човечето в утробата.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Знаем, че нямате търпение за първата среща с бебето, затова напомняме – подгответе се за раждането, кърменето и първите дни с мъничето у дома. Бременността е най-подходящият период да се сдобиете с пълна и качествена информация. Дали вече сте готова да бъдете пълноценен родител, притежавате ли майчински инстинкт? Тези въпроси тревожат много бъдещи майки, особено навлизайки в седми месец от бременността. Вродените ни инстинкти за самосъхранение и продължение на рода са и най-силните ни инстинкти, но за щастие, те нямат нищо общо с онова, което ние определяме като „майчин инстинкт“, защото иначе нямаше да е възможно да осъзнаем различните етапи от развитието на нашите деца и щяхме да пропуснем най-красивите мигове от техния живот. Инстинктът е това, което ни пази живи, а интуицията е тази, която ни дава възможност да направим този живот прекрасен, да научим децата си на различни умения и да ги направим различни от нас хора. Смело напред – имате си всичко, а онова, което липсва, ще се изгради с постоянство и подкрепа от специалисти.

През тази седмица вашето бебе тежи над 1 кг, а дължината от главата до стъпалата е около 38 см.

Всяка бременност е уникална и дори да имате още 3 бебета по-късно, 9-те месеца с всяко ще са различни и никога няма да се върнат. Затова наслаждавайте се на всеки миг, в който коремчето ви изпълва всички рокли и блузи, и обичайте тялото си.

Някои от неприятните симптоми, които може да изпитате, са:

Запек: Червата страдат като пикочния мехур от нежеланата за тях атака на прогестерона и... стачкуват. Резултатът обикновено е запек. При все по-голямото стесняване към края на 9-те месеца много бременни изпитват сериозни затруднения. Запекът е особено неприятен, тъй като без друго червата са достатъчно натежали. Пийте повече течности, движете се колкото може по-активно, консумирайте храни, богати на баластни вещества. Яжте сушени сини сливи, накиснати във вода, и изпивайте водата, в която са киснали. Няколко хапки кисело зеле също могат да ви помогнат.

Вагинално течение: Ако има наличие на нетипична миризма на течението, болки в корема или треска, е важно да отидете до болницата възможно най-бързо, тъй като тази ситуация, може да е знак за инфекция в матката, което изисква бърза реакция и антибиотично лечение, поради опасност от преждевременно раждане. Нормалното вагинално течение, което не сигнализира за проблеми, трябва да е „ясно, бяло или кремаво. Допустимо е да има специфичен мирис, но не и неприятен. Признаците на инфекция включват течението да бъде по-гъсто, с различен цвят от прозрачно-бяло.

Киселини: Мъчителното парещо усещане се получава, когато мускулът, затварящ долния отвор на хранопровода, се отпуска и започва да пропуска нагоре стомашно съдържимо. Това дава възможност на стомашните киселини да проникват в хранопровода. Бременните често страдат от това състояние поради две причини. На първо място, хормонът релаксин, който разхлабва ставите и съединителната тъкан, за да осигури по-лесно раждане, забавя храносмилането ви. При това храната се задържа по-дълго в стомаха и предизвиква образуване на повече киселини. На второ място, растящото бебе притиска стомаха и долния отвор на хранопровода, което увеличава възможността киселините да проникват в хранопровода. Вместо по три пъти на ден, хранете се по шест пъти. Изключете от менюто си храни, които придизвикват парене и киселини. Обикновено сред тях са цитрусовите плодове и доматите, мазните или пържените храни, силните подправки, шоколадът, кафето, газираните напитки и алкохолът. Приемайте повече течни храни. Те по-рядко предизвикват киселини, тъй като се задържат по-кратко в стомаха. Добър избор са киселото мляко, млечните шейкове и кремовете. За предпочитане са течните храни, които съдържат повече протеини – например прясното мляко и айрянът. Старайте се да дъвчите твърдите храни достатъчно дълго, докато почти се втечнят.

Крампи в краката: При някои жени крампите (мускулните спазми) са чести спътници на бременността. Те обаче могат и да са симптом на магнезиев дефицит в организма на бъдещата майка... Магнезият е жизненоважен минерал, тъй като отпуска и укрепва мускулите, помага за развитието на здрави кости и зъби, регулира нивото на кръвната захар и т.н. През 9-те месеца нуждата от него се увеличава от 310 на около 360–390 мг дневно, тъй като растящото в утробата бебе също черпи от ценните му свойства. Ето някои храни, богати на магнезий (съдържание в 100 г): Тиквени семки – 450 мг; Слънчогледови семки – 420 мг; Какаова прах – 415 мг; Сусам  – 340 мг; Бадеми – 170 мг; Зрял боб – 140 мг; Овесени ядки – 140 мг 

Главоболие: Леките главоболия са често срещани, но ако главоболието ви е тежко, упорито, свързано с гадене, замъгляване на погледа, болки в корема или има високо кръвно налягане трябва да се видите с лекаря си незабавно, защото това състояние може да е последвано от припадъци. Ще бъде от полза да следите кръвното си налягане, дори и вкъщи.

Чувствителни венци, които понякога кървят: Възпалените венци се познават по огненочервения им цвят. По тях се появяват лъжливи венечни джобове. Типичен симптом е лесното кървене, а в напреднал стадий може да се появи и слаба болка. 
Въпреки че хормонално обусловеният гингивит е временен,  той може да доведе до значителна загуба на венечно прикрепване на зъбите и от лъжливи венечните джобове да преминат в истински, а при най-тежките случаи може да се стигне и до загуба на кост. Ето защо още при първите симптоми на възпаление добре е да потърсите помощта на специалист.

Абонирайте се за канала на списание "9 месеца" в YouTube - там ви очакват разнообразни и полезни лекции със специалисти за родители: